Pochivka.com»Статии и Новини»Реки»Река Уна в Хърватска

Река Уна в Хърватска

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Река Уна в Хърватска

Река Уна (Una River) е една от най-атрактивните реки на територията на Хърватска. Атрактивна, защото по течението на Уна има отлични условия за практикуване на рафтинг спорт, защото крайбрежната й ивица е невероятно красива и предлага възможности за доста приятни занимания на открито. Река Уна е всъщност десен приток на по-голямата Сава.

Уна извира от североизточната част на планина Стражбеница (Stražbenica) на територията на Хърватска. След около 4 километра тя напуска рамките на страната, за да продължи течението си в Босна и Херцеговина, като очертава границата между двете държави.

Река Уна в Хърватска

Река Уна влиза в Босна и Херцеговина през западния й край. Преди това на няколко места по средновти й течение и в по-голямата част от ниското й течение Уна разделя двете държави. Река Уна се влива в река Сава близо до Ясеновац. Общата дължина на течението на реката е 207 километра, като площтта, която покрива достига до 10 400 кв. километра.

Близо един милион души живеят в района на течението на река Уна. Всички те са единодушни, че това е най-чистата река на света, въпреки че реално данните от изследванията на водата са на друго мнение. Възникването на самото име на Уна е обвързано с една красива легенда, която ни връща 2000 години назад във времето когато първите римляни дошли в тукашните територии и прекосили река Уна, те възхитено прокламирали „Una Unica Est”, защото били поразени от уникалната красота на реката.

Природният и животинският свят около река Уна е не по-малко уникален, като тук могат да се срещнат около 170 вида медицински билки. Особено характерно за района е рядкото растение Campanula unensis. Около 28 вида риби живеят в река Уна, най-големият от които е huchen (научното наименование е Hucho Hucho).

Ежегодно по река Уна се провежда традиционната регата, която има за цел не да е състезание с лодки, а по-скоро да отбележи празника на самaта Уна. Регатата обикновено тръгва от Kulen Vakuf, преминава през течението на североизточните склонове на Стражбеница в Хърватска и завършва в Bihac.

Частта на реката, която преминава по североизточните склонове на Стражбеница е известна с наименованието Vrelo Une. Река Уна протича през градовете Martin Brod, Kulen Vakuf, Ripac, Bihać, Bosanska Krupa, Bosanska Otoka, Novi Grad, Kostajnica и Dubica.

Река Уна е известна с многото красиви водопади и буйни водовъртежи, които създават идеални условия за любителите на рафтинга. Нейните бързеи се оценяват на ниво 5. Спускането с гумена лодка по Уна дава възможност за една различна оценка на красотата на пенливите бели води и на каньоните й и прекрасните заобикалящи Уна планини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати