Река Яндзъ

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Река Яндзъ

Река Яндзъ (Yangtze River or Chang Jiang River) е най-дългата река на територията на Китай. Известна още и под името Чандзян тя всъчщност е най-дългата река в цяла Азия и третата по дължина в световен план, веднага след река Амазонка в Южна Америка и Нил в Африка. Наред с нейната сестра Хуан Хъ, реката Яндзъ се счита за люлка на китайската цивилизация. В буквален превод наименованието Яндзъ означава „дълга река”. Нейният речен басейн се откроява с голяма плодородност на почвите, като от векове насам той е известен като житницата на Китай.

Река Яндзъ достига рекордната дължина от 6300 километра. Началото си тя води от Цинхай-Тибетското плато (Qinghai-Tibetan Plateau), като тръгва от височина 5 метра. Цинхай-Тибетското плато е първото и най-високото от трите стъпала, формиращи релефа на Китай, като от тук река Яндзъ тръгва в източна посока, за да се влее най-накрая в източното море на Китай.

Източнокитайско море оформя границата между южната и северната част на страната, като едновременно с това е основният воден път на Китай. Тръгващите от Тибетските планини води на Яндзъ преминават през множество китайски градове, като едни от най-големите са Шанхай (Shanghai), Nanjing, Wuhan, и Chongqing.

Река Яндзъ през Шанхай

Преминавайки през много от големите и важни градове на Китай, река Яндзъ е била важен търговски и транспортен път още от древни времена. Днес течението на най-голямата река в Китай се използва главно с търговска цел, като морски кораби пътуват стотици километри навътре по нея, преминавайки през делтата й край Източнокитайско море.

Освен това по протежение на реката човек може да усети невероятната хармония между нея и природата, а същот така екзотиката на Ориента. Една продължителна разходка по Яндзъ е в състояние в най-голяма степен да разкрие живота и културата в обширната китайска република. Все пак именно по долината на Яндзъ се е зародила древната цивилизация на Китай.

Невероятно много красиви пейзажи и живописни природни местности могат да се видят по течението на Яндзъ. Освен това по нейното крайбрежие с течение на вековете са се формирали множество исторически и културни градове, включително Suzhou и Hangzhou.

Китайците имат една поговорка, която гласи, че най-доброто място на небето е раят, а на земята това е местността Suzhou и Hangzhou. Сред едни от най-красивите природни местности, през които преминава бурното течение на Яндзъ са езерото Тай (Tai Lake), върхът Лу (Mount Lu), и приятния Wuhan. Яндзъ тече и през старинната столица на Китай – Naning, която е политически и културен център на южната част на страната.

Огромните и неизчерпаеми водноелектрически ресурси на Яндзъ не произвеждат отпадъчни газове и замърсена вода. Река Яндзъ се смята за „царица” на всички енергии, като е в състояние да генерира огромни печалби с минимална мощност. В средното течение на Яндзъ има три ждрела, разпростиращи се на 200 километра по течението на реката.

Тук природната красота е невероятно богата. Някои от най-големите забележителности на Китай са разположени точно в тази област - града на Белия император, 20 красиви планински върха, които са наречени Върхове на богините. С тях са свързани много древни китайски легенди, преплитащи романтични любовни истории и разкази за божества.

Река Яндзъ

Днес най-големият в света проект за изкуствено водохранилище се строи именно в района на трите ждрела. В резултат на това Яндзъ ще бъде ограничена от тях, с което ще се увеличи и водното равнище на реката. Една значителна част от природните образувания и някои културни забележителности ще попаднат под водата, като гледката на ландшафта ще придобие коренно различен вид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати