Честваме Международния ден на планината

11.12.2019
международен ден на планините

11 декември е определен за Международния ден на планината, като за първи път се отбелязва през 2003 година с решение на ООН. Огромната роля на планините се определя от факта, че те са дом на около 15% от световното население, както и на 1/4 от сухоземните животни и растения по света.

Макар планините да са толкова важни за живота на Земята, те са сериозно застрашени от климатичните промени, както и свръхексплоатацията. С всяка година климатът продължава да се затопля, а хората, живеещи в планинските райони, страдат от много нисък жизнен стандарт и водят все по-сериозни битки за своето оцеляване.

Повишаването на температурата на Земята означава още, че планинските ледници продължават да се топят с главоломни темпове, а това е процес, оказващ пагубно влияние върху природата.

Всяка година Международният ден на планините обръща внимание на различни каузи, които помагат да се защити ценното богатство на планетата.

Тази година каузата има за цел да се насочи вниманието към трудния живот на младите хора, живеещи в планините. Тенденцията сочи, че те постепенно напускат родните си места, търсейки разнообразни възможности в по-големите градове.

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати