Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»Пясъчна буря - факти и как да оцелеем!

Пясъчна буря - факти и как да оцелеем!

Petra VasilevaPetra Vasileva
Новак
1
Пясъчна буря - факти и как да оцелеем!

Пясъчната буря представлява метеорологично явление, при което мощен вятър носи със себе си песъчинки и прах. Обикновено силата на вятъра надхвърля 10 метра в секунда, което прави видимостта почти нулева. В подобни условия дишането също е силно затруднено.

Пясъчните бури са типични за пустинните райони и териториите с открити пясъци. Те не могат да бъдат прогнозирани и често връхлитат неочаквано, поставяйки в опасност туристите, които са решили да отидат на сафари или парашутни скокове в пустинята.

Не рядко пясъчните бури "поглъщат" цели градове. Такива случаи често има в Австралия, Аржентина, Индия и разбира се африканските и арабските държави, чиито територии са мащабно покрити от пясъци. Годишно при подобни природни явления, живота си губят стотици хора.

Какво трябва да направите, ако попаднете в пясъчна буря?

Пясъчна буря

Ако се озовете в такава ситуация, знайте, че излизането от пясъчна буря е невъзможно. Първо, няма да може да видите нищо наоколо, което да ви послужи като ориентир. Второ - възможно е да изпитате и силна болка, ако кожата ви е открита и пясъкът я брули. Затова е най-добре да фокусирате усилията си в оцеляването, вместо да се опитвате да излезете от окото на бурята.

Закрийте устата си с кърпа или с ръка, за да предотвратите влизането на песъчинки в нея. В противен случай рискувате те да преминат през гърлото ви и достигайки до дробовете да ви задушат.

Възможно най-бързо намерете някакъв подслон зад голяма дюна, камък или храст например. Ако няма такива, легнете на земята по корем, покрийте лицето си и сложете ръцете върху главата ви. В тази поза изчакайте бурята да премине.

Имайте предвид, че понякога силните ветрове носят със себе си и предмети, които могат да ви наранят. Затова заедно с очите, носа и устата се опитайте възможно най-добре да предпазите главата си. Ако имате раница, може да се прикриете с нея.

Ако шофирате или сте в кола, когато връхлети пясъчна буря, незабавно спрете превозното средство. Видимостта ви ще е нулева и рискувате тотално да загубите ориентир. Затворете плътно прозорците, заключете вратите и изчакайте времето да се успокои. Не пускайте климатик. Задължително включете фаровете, за да минимализирате опасността друг автомобил да се удари във вас.

Бурята е най-силна около земята, където е най-голямата концентрация на пясък. Тоест, колкото по-високо се намирате, толкова по-малко поражения ще претърпите.

Ако решите да отидете на приключенска разходка из пустинен район, задължително се подгответе предварително, като вземете със себе си:

- Очила, които прилепват плътно към лицето – така пясъкът няма да може да влиза в очите ви и малко или много ще ви позволи да гледате какво се случва пред вас дори и в намалената видимост;

Пясъчна буря - факти и как да оцелеем!

- Маска за уста и нос – с нея ще си гарантирате, че няма да се нагълтате с пясък и пръст;

- Носни кърпички и плътен шал – ако нямате маска, навлажнете кърпичката или шала и ги сложете пред устата и носа си. От шала също така може да си направите тюрбан, като го омотаете през главата и лицето си, оставяйки само отвор за очите, които да покриете с очила;

- Яке от дебела материя – колкото по-добре покриете тялото си, толкова по-малко поражения ще нанесе пясъка по кожата ви;

- Одеяло – с него винаги може да се покриете, след като легнете на земята и да си направите „заслон“;

Никога не отивайте в пустинята без вода, защото както е добре известно, там такава няма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати