Царевец се руши от вандали

17.05.2010

Крепостта Царевец е един от символите на Велико Търново. Но с времето той се руши и ако не се направи нищо, възможно е той да изгуби своята привлекателност за туристите. Необходими са около 40 хил. лева за да се върне неговото величие.

Царевец

Бойниците на Балдуиновата кула падат една по една. От двете страни на крепостните стени до кулата липсват близо 10 бойници. Появили са се и пукнатини по самата стена. Има и падания на камъни след поройните дъждове.

Загрижен за това е Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Много са вандалите, които къртят камъни от стените, споделя той. Царевец е обявена за паметник на културата през 1954 година и би трябвало и държавата да осигури средства за неговото поддържане.

Всяка година Балдуиновата кула е включвана в програмата за реставрация. Преди 4 години са били реставрирани дървените подови нива в подножието на кулата, тъй като е съществувала опасност някой да пропадне.

Надеждата е да се осигурят необходимите пари от държавния бюджет, тъй като бюджета на музея е ограничен и не може да се направи необходимото.

5
Общо гласували: 2
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#178979
Ще те подкрепя и аз не съм съгласна че на тези години се прави **** имаш доста време сега се радвай на живота имай си гаджета твой си е живота слушай сърцето си и не си намери по свестно момче което нв мисли за с***. Но ще ти дам и допълнителен съвет- Радвай се на живота докато си жива остави гаджетата на страна и си живей живота.
0
0