Река Мърсед

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Река Мърсед

Повечето американци познават река Мърсед (Merced River), като мястото с отлични условия за рафтинг спускания и екстремни удоволствия. Изключително красива и бурна река Мърсед се намира на запад от Национален парк Йосемити, който пък е едно от най-популярните места за разходки сред природата в тази част на Калифорния. Река Мърсед е разположена в близост до градовете Mariposa и Midpines, малко по-встрани от калифорнийстаката магистрала 140.

До различни части на Мърсед може да се стигне съвсем лесно. До местата, които са най-популярни сред туристите и посетителите на буйните водни маси на Мърсед , има регламентирани пътища, но и доста черни пътеки, моторни трасета, които не са за препоръчване, особено, ако не сте тукашен. Най-известната туристическа зона на Мърсед е позната като бялата рафтин зона.

Река Мърсед

Река Мърсед е само малко по-надолу от водопада Невада (Nevada Fall), който е част от парка Йосемити. На самата Мърсед е образуван един изключително красив и живописен водопад - Върнал (Vernal Fall). В коритото на Мърсед се влива и най-ниската долна част на самия водопад Йосемити, която е й най-популярната картина на целия природен феномен. Удивителната гледка разкрива пред посетителите водна маса, която се стича от цели 97 метра височина на долния водопад Йосмити.

Нестихващата река Мърсед извира от Сиера Невада (Sierra Nevada) в централната част на Калифорния. Бурното й течение преминава през т.нар. Централна Долина и река Сан Хоакин (San Joaquin River), чрез която се насочва и влива в Тихия океан. Дължината на течението на Мърсед е около 180 километра.

Най-известна Мърсед е с бързо преминаващато си течение през южната част на Национален парк Йосемити. Особено атрактивен за туристите, районът предлага екстремни гледки на бързеи, а цялостната гледка на Мърсед се променя драстично, след като тя достигне низините. От тук реката се превръща в бавно движещ се поток, протичащ спокойно през земеделски райони.

С историята на река Мърсед е свързано коренното население от племената Miwok и Paiute, живели по поречието на реката в продължение на стотици години. Тяхната култура и бит процъфтявала благодарение на богатата флора и фауна около каньона на Мърсед . Почвите тук били изключително плодородни, защото са резултат от ерозиралите планини.

В гъстите и богати крайречни гори около Мърсед природата е изградила своето разнообразно царство. Тези вековни дървета са дом на хиляди прелетни птици. Водите на самата река Мърсед са изключително богати на сьомга, като тук се добива един от най-големите улови на този вид риба в цяла Северна Америка. Преди няколко години едно специално проучване установи, че в района и в самата река Мърсед живеят около 37 вида риби, 127 различни видове птици, както и 140 представителя на насекомите и безгръбначните животни.

Река Мърсед и нейните буйни потоци и притоци са популярна зона за отдих в тази част на САЩ, най-вече заради националния парк. Има много активни дейности, които могат да се упражняват в района, и които привличат тук хиляди, дори милиони туристи през годината. Карането на лодки, риболовът, къмпингуването и скалното катерене са само една малка част от дейностите на открито край Мърсед . Безспорен фаворит е зоната за рафтинг (Whitewater rafting).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати