Катедралата Свети Павел в Лондон

04.07.2010
Saint Paul London

Катедралата Свети Павел (St. Paul's Cathedral) в Лондон е една от най-внушителните и красиви катедрали в цяла Европа. Огромните й размери са впечатляващи, а куполът й по височина е надминат единствено от този на базиликата Свети Петър в Рим. По своята същност катедралата Свети Павел в Лондон е седалище на епископа на английската столица. Успоредно с това Свети Павел е една от най-големите исторически и религиозни забележителности в града. Разположена на хълма Лъдгейт (Ludgate Hill) Свети Павел доминира над т.нар Лондонско сити, което е финансовата област на английската столица. Известна още като Катедрален храм на апостол Павел, катедралата е най-високата точка тук.

Настоящият храм Свети Павел е бил издигнат през 17 и 18 век, между 1675 и 1710 година. Векове преди това обаче на това място е имало религиозни постройки, като днешната Свети Павел е четвъртата на тази лондонска територия, а според някои източници дори петата. Непосредственият предшественик на Свети Павел е бил тотално разрушен при големия пожар в Лондон през 1666 година. Доста преди това обаче, дори преди идването на християнството по тези земи, храмът на мястото на днешната Свети Павел е бил свещено място и се е почитало стриктно.

Красивата фасада и интериор на Свети Павел в Лондон са дело на архитекта сър Кристофър Рен (Christopher Wren). Оригиналният архитектурен план, който Рейн предвижда за Свети Павел, е срещнал жестоката съпротива на тогавашните консерватори Dean и Chapter. В крайна сметка след доста сериозни промени от първоначалните скици, катедралата Свети Павел се появява величествена и красива макар и считана за постройка, която е отражение на компромиса. Будеща противоречиви мнения, катедралата все пак е отличен пример за майсторството на архитекта Рейн.

Със своите 111 метра височина катедралата Свети Павел е най-високата постройка в Лондон през годините между 1710 и 1962. Редица важни събития на кралския двор са проведени в Свети Павел през вековете. Кралското семейство обикновено провежда повечето от своите важни бракове, кръщенета и погребения в Уестминстърското абатство, но Свети Павел е мястото, където сключват брак принц Чарлз, принц на Уелс и лейди Даяна Спенсър, загинала злополучно в катастрофа.

Катедралата Свети Павел в Лондон

През миналите векове Свети Павел е бил арена на религиозната служба по случай диамантения юбилей на Кралица Виктория. Сред другите исторически събития, които са били отбелязани отвъд огромните и красиви стени на Свети Павел, са погребенията на лорд Нелсън, херцог на Уелингтън и сър Уинстън Чърчил.

От тук тръгва стартът на Фестивала на Великобритания. До ден днешен катедралата Свети Павел е действаща, като редовно в нея се провеждат молитвени часове и ежедневни служби. Особено красивата фасада и интериор на Свети Павел са подчертани най-вече то трите купола, които изгражда архитектът Рейн.

В северозападната кула на храма има 13 камбани, всяка от които издава различен тон на звънене. В югозападната кула има само четири камбани, но една от тях е грандиозната близо 17-тонна камбана, която носи името Велики Павел. Датираща от 1881 година тя е най-голямата камбана на Британския остров.

5
Общо гласували: 2
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати