Замъкът Несвич

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Замъкът Несвич

Мнозина считат замъка Несвич (Nesvizh Castle) за най-красивия дворец в Беларус. Наред с разположения съвсем близо замък Мир, Несвич e е една от най-популярните туристически атракции в Беларус. Разходката в замъка Несвич е едно уникални и приятно преживяване и наслада за сетивата, имайки предвид красивата архитектура и живописните градини, които прилежат към него.

През 1994 година замъкът Несвич е обявен за национален исторически и културен резерват, а през 2005 година организацията ЮНЕСКО също оценява историческата ценност, която представлява Несвич, като го включва в списъка си със световното културно наследство.

Замъкът Несвич

В списъка дворецът фигурира под името Архитектурен, Жилищен и Културен комплекс на семейство Радцивил (Radziwill). Замъкът Несвич до днес е фамилно владение на тази фамилия, която е една от най-високоуважаваните в Беларус не само в наши дни, но и в хода на историята в миналото.

Имението включва 10 отделни постройки, които изграждат целия дворцов комплекс Несвич. Към него спада и една църква на Корпуса на Мира. Родът Радцивил е била една от най-важните фамилии още от времето на Великото херцогство на Литва. Именно затова литовските архиви са преместени през 1551 в Несвич. Дворцовото имение е във владение на влиятелното беларуско семейство от 1533 година.

Самият Несвич е построен през 13 век, но своя апогей достига именно през 16 век, когато е дом на Радцвили. Още тогава сградите и религиозните постройки на Несвич са служели като архитектурен образец на редица сгради, построени в Централна Европа и Русия. Несвич многократно е бил реставриран, ремонтиран и променян, в резултат на което днес архитектурата му е едно интересно съчетание от неоготически, ренесансов и бароков стил.

Целият Несвич е издигнат по проекта на италианския архитект Джовани Бернардони (Giovanni Bernardoni). Той проектира и красивата католическа църква в дворцовия комплекс, която впечатлява с уникално красивите си рисунки по вътрешните стени. Храмът е свързан от замъка с един малък язовир с бент. Тук са положени някои тленни останки на членове на влиятелната фамилия Радцвили.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати