Замъкът Ещорил

11.11.2010
Есторил

Замъкът Ещорил (Estoril Castle) е малък, но изключително атрактивен дворец в Португалия. Той е разположен на самия бряг в едноименното португалско градче, което се намира в близост до курортното селище Синтра. Самото градче Ещорил е част от община Кашкайш (Cascais), като е доста близо и до португалската столица Лисабон.

В тази част на португалското крайбрежие са разположени няколко исторически градчета в посока от изток на запад - São Pedro do Estoril, São João do Estoril, Monte Estoril, Santo António do Estoril, последното от които днес е известно именно като Ещорил.

Градчето е малко, но силно развито курортно селище, в което има рибарско пристанище. Самият замък Ещорил е неизменна част от историческата памет на тази португалска местност.

Самият дворец е точно на брега на морето, като впечатлява с масивната си конструкция от каменни блокове. Ако се излегнете на приятния плаж на Ещорил гледката от лявата ви страна ще е доминирана именно от красивата крепост с нейните назъбени кули. Плажната ивица носи името Тамариз (Tamariz Beach).

Брегът на Ещорил има богато историческо минало. На хълма между Estoril and Cascais замъкът е издигнат през 1917 година от Хорхе О;Нийл (Jorge O'Neil). Замъкът в наши дни се е превърнал в нещо като лоно на португалското музикално изкуство.

Замъкът Ещорил

В него се помещава Музеят Verdades-Faria Museum. През 1942 година замъкът Ещорил е закупен от Мантеро Белард (Mantero Belard), който насочва изцяло двореца като арена на артисти и музикално изкуство.

След смъртта на този португалски културен деец, сградата на замъка е дарена на съвета на Кашкайш и в нея се помещава регионалния исторически музей. Замъкът Ещорил е известен от тогава под името Verdades Faria. В момента в музея може да се видят важни и големи колекции от музикални инструменти.

Повечето от тях са свързани с популярната музика в Португалия, като са събирани от Михаел Джакомети (Michael Giacometti). Редовно в замъка Ещорил се провеждат различни други изложби, концерти и културни мероприятия.

4.6
Общо гласували: 5
5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати