Река Десна

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Река Десна

Река Десна (Desna River) е най-големият приток на река Днепър. Десна се присъединява към по-голямата река от ляво, на около 6 километра преди украинската столица Киев.

Река Десна извира от Смоленските възвишения (Smolensk Heights), които се намират в едноименната област (Smolensk Oblast) в Русия, след което се насочва в посока юг към Украйна, за да се влее в Днепър преди Киев.

Река Десна

Дължината на река Десна е 1130 километра, като има среден дренаж на басейна 88 900 кв. километра. 591 километра от дължината й преминават на територията на Украйна.

След като тръген от Смоленските възвишения Десна потегля към ниска и мочурлива долина, която в миналото е известна с името Брянск (Briansk).

В този участък десният бряг на реката е на значително по-високо ниво от левия.

Малко по-нататък Десна се слива с река Сеим (Seim) и нейното корито значително се разширява и разкроява на множество преплитащи се ръкави. Десна премина ниско покрай град Chernihiv, разделя се с един от своите притоци - Oster, и продължава в спокойно течение към Украйна.

През украинския си участък Десна достига ширина на коритото си от 60 до 250 метра, като средната й дълбочина е 3 метра.

Обикновено поречието й замръзва от началото на декември до началото на април, като остава въпреки това плавателна от Novhorod-Siverskyi до устието си, което е дължина, възлизаща на 535 километра.

Река Десна образува по течението си 18 леви и 13 десни притоци, като най-големите от тях си остават Sudost, Snov, Seim и Oster.

По поречието на река Десна по-големите градове са Жуковка (Zhukovka) , Брянск (Bryansk) , Трубчевск (Trubchevsk), които се намират в Русия, а на украинска територия са Novhorod-Siverskyi, Chernihiv и Oster.

Една от забележителностите, които може да видите по река Десна е Свенския манастир (Svensky Monastery), който е разположен на сливането на реката с притока Свин (Svin). Манастирът е само на няколко километра от Брянск.

Според легендата манастирът на Десна е издигнат там, където една чудотворна икона е излекувала от слепота сина на Свети Михаил от Чернигов (St. Mikhail of Chernigov) – Роман.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати