Църквата Света Троица в Добрич

12.07.2010

Църквата Света Троица в Добрич е един внушителен и красив храм, емблема на града. Това е централният за жителите на Добрич храм. Разположен е на около 10 минути пеша от централната част на града, на улица Цар Иван Асен ІІ № 2. Особено приятна атмосфера около църквата създава приятният ограден от стена двор, който е съставен от много дървета, цветни алеи и различни храсти. Към църквата Света Троица в Добрич има построена и трапезария, в която могат да се хранят социално слаби жители. Има и неделно училище и църковна библиотека.

Историята на храма Света Троица започва през 1856 година. Тази постройка обаче е заменена от нова, която носи същото име. Комитетът за построяването на сегашната църква е избран през лятото на 1902 година. В брой 12 от 9.11.1902 година на местния вестник “Добруджанец” е публикувано съобщението, че на мястото на старата църква ще се издигне нова със същото име. Съобщава се, че разходите по построяването й ще възлизат на 30 000 златни лева. Имената на 20 енориаши стоят в инициативния комитет по издигането на новата Света Троица.

Църквата Света Троица в Добрич

Основите на храма са положени на 29 юни 1905 година, а главен архитект на проекта е Петко Момчилов от София. По това време и до завършването на Света Троица кмет на града е Желез Абаджиев, а градски инженер е Демоскало Роделия. Цялата църква е построена благодарение на волни пожертвования на родолюбиви граждани на Добрич. Те събрали средствата, като една значителна част от сумата (5 000 златни лева) е дадена от добричкия дарител и благодетел Райко Цончев.

Отговорна била задачата на Комисията, която била избрана от гражданите, следяла строителните работи и контролирала изразходването на средствата. Сред членове на тази комисия били Атанас Пачев, Димитър Попов и Добри Списаревски. Тази комисия отчитала своята дейност пред гражданството периодично. Красивите каменни колони и капителите и Св. Престол на църквата Света Троица в Добрич са дело на варненския майстор-каменоделец Хр. Леонидиев.

Храмът Света Троица отбелязва своята първа Божествена служба в на 6 декември 1908 година. По това време църквата ползва старите си икони и иконостас, но три години по-късно Света Троица в Добрич е окончателно завършена. През 1912 година църквата е осветена от епархийския архиерей митрополит Симеон заедно с гостуващия специално за случая Скопски митрополит Теодосий.

Наскоро църквата Света Троица в Добрич беше реставрирана старателно. Ремонтните дейности започват през 1997 година, като оттогава те се провеждат поетапно. В доста лошо състояние е бил покривът на храма, а следващият етап от реставрацията е боядисването на фасадата и вътрешните стени. Следващият етап се състои в подновяването на стенописите. И тази реставрация е извършена с помощта на средствата на гражданите на Добрич.

От 1997 г. председателя на храма отец Стоян започва поетапно възстановяване на сградата. Най-неотложен е ремонта на покрива на храма, след това вътрешно и външно боядисване. Не след дълго започва реставрацията на намиращите се в храма стенописи. Към днешна дата храма е изцяло подновен.

За осъществяването на идеите си отец Стоян получава подкрепата на миряните. Гражданите на Добрич, виждайки резултатите от извършеното, изразяват желание да помогнат кои с каквото може. И така малко по-малко църковния живот в общината се обогатява.

Духовният център при църквата Света Троица в Добрич е официално открит на 19 януари 2004 година благодарение на инициативността на отец Стоян. На този ден получава одобрение и идеята на отец Стоян за създаване на Дом за деца без родители. Благословията си за осъществяването на тази идея дава и Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

4.1
Общо гласували: 10
5 3
4 5
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати