Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Дворецът Добриш

Дворецът Добриш

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Дворецът Добриш

Дворецът Добриш (Dobris Palace) е изумително и красиво частно шато в Чехия. Няма как да не останете поразени от внушителния размер на замъка, от неговата почти съвършена архитектура, изцяло издържана в стила на рококо и топлите цветове, в които грее фасадата на Добриш. Шатото е разположено в историческия ловен район на областта Бохемия.

Този чешки район се слави с богатата си и интригуваща история, с която може да се похвали и дворецът Добриш. Макар и да е частна собственост, с една предварителна резервация всеки желаещ да разгледа замъка може да си подсигури вълнуваща обиколка из коридорите и залите му, както през деня, така и през нощта. Ако решите да посетите Добриш през деня, не пропускайте да седнете удобно да похапнете на обяд, а едновременно с това да се любувате на прекрасната гледка към неговите прочути и живописни градини.

Замъкът Добриш се намира на около един час път с автомобил от Прага. Красивото рококо шато е издигнато през втората половина на 18 век. До Втората световна война Добриш е собственост на благородническата фамилия Колоредо-Мансфелд, но през 1942 година дворецът е иззет в полза на нацистите.

От 1945 година в замъка Добриш се настанява Съюзът на комунистическите писатели и се използва като дом на писателя за следващите 50 години. Едва през 1998 година имотът е върнат на изконните му собственици от фамилията Колоредо-Мансфелд. Мнозина обаче са на мнение, че тези 50-години, в които стаите и залите на Добриш са били арена на творците на комунистическата партия, са оставили своя отпечатък навсякъде.

Dobris Castle

След 1998 година дворецът Добриш се превръща в частна резиденция, която е отворена за обществено ползване. В стила на рококо Добриш се облича между 1745-1765 година благодарение на тогавашния си собственик Jindřich Pavel Mansfeld. Неговата дъщеря Мария Изабела сключва брак с František Gundakar Colloredo и по този начин се слага начало на фамилията Колоредо-Мансфелд.

Обиколката на двореца Добриш ще ви позволи да видите уникални стаи в стил рококо и стил класицизъм, автентични мебели и картини, които са събирани от различни европейски региони. Няма как да пропуснете вдъхновяващите градини, които са съставени от английски и френски парк. Прекрасната френска градина се счита за перлата сред градините в Чешката република. Мнозина я оприличават на тази, която може да се види във виенския замък Шонбрун.

Към двореца има и параклис, който притежава една чудодейна икона на Дева Мария, донесена тук от Света Гора. През вековете много чудеса са се случили благодарение на този лик на Богородица. Освен иконата в параклиса на двореца Добриш може да видите още една светиня от Света Гора – внушителния олтар, облицован целия в сребро.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
55
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати