Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замъкът Ораниенщайн

Замъкът Ораниенщайн

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Замъкът Ораниенщайн

Замъкът Ораниенщайн (Castle Oranienstein) е една от историческите забележителности, които може да видите на територията на малкото и красиво немско градче Диез (Diez). Ораниенщайн, както и другия дворец в градчето, който е бил седалище на холандския граф Диез очертават историческия облик на градчето и неговата връзка през вековете с холандците.

Замъкът Ораниенщйн доминира над селището, като от двореца се открива прекрасна гледка към целия Диез. Той е едно същинско бароково произведение на изкуството и архитектурата, издигнато през 17 век. Днес замъкът Ораниенщайн служи като щаб на немската армия.

Замъкът Ораниенщайн

В него може да се види експозицията на мъзея Nassau-Orange. Малкият параклис, който спада към имението е едно от предпочитаните места за сватбени тържества в района на Диез. Особено популярна е концертната зала на двореца "Oraniensteiner Konzerte", в която редовно гастролират концерт майстори от цял свят със своята класическа музика.

Красивият бароков дворец Ораниенщайн е строен между 1672 и 1684 година по нареждане на от Албертина Агнес (Albertine Agnes), която била принцесата от фамилията Насау-Диез (Princess of Nassau-Diez).

Преди Ораниенщайн да се появи, на негово място е съществувал Дирщайн ("Dierstein"), върху чиито руини е построено имението. Манастирът е бил буквално изравнен със земята по време на Тридесетгодишната война. Крепостта Ораниенщайн е била използвана като резиденция на предците на нидерландската кралица.

През 1696 година започва трансформацията на Ораниенщайн в бароков дворец. Основната заслуга за крайния резултат от тази мащабна реставрация била на френския архитект Daniel Marot и двамата италианци Еугенио Кастели (Eugenio Castelli) и Антонио Женон (Antonio Genone).

Тримата сътворяват прекрасните мазилки по вътрешните стени на Ораниенщайн и по тавана, които пък са изрисувани от прочутия фламандски майстор Ян ван Дук (Jan van Dyk).

През 1811 година идват неприятни времена за замъка Ораниенщайн, защото принц Уилям VI( William VI) отказва да се присъедини към т.нар. Лига на Наполеон по река Рейн. В резултат на това принцът загубва своя бароков дворец, а Наполеон продава всички мебели и картини от Ораниенщайн.

Замъкът се превръща в лятна резиденция и ловна хижа едновременно на Великия херцог на Люксембург.

След 1929 година Ораниенщайн е ремонтиран и тук отваря врати общински музей на град Диез, а от 1962 година замъкът служи на германската армия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати