Замъкът Рийгерсбург

06.11.2010

Замъкът Рийгерсбург (Riegersburg Castle) се извисява на висока вулканична, базалтова скала с отличен изглед към селото със същото име, което се намира сред живописните долини, зелените гори и прекрасни лозя на австрийската област Югоизточна Щирия (South-East Styria).

Издигнат тук преди около 850 години, между Фюрстенфелд (Fürstenfeld) и Фелдбах (Feldbach), замъкът Рийгерсбург носи славата на крепост, която остава непревзета от никого в хода на историята. Днес Рийгерсбург се счита за един от най-красивите дворци в Австрия.

Замъкът Рийгерсбург

Предполага се, че първоначалната средновековна крепост Рийгерсбург е била издигната на високия хълм около 1100 година. Комплексът е стряскал с внушителните си размери – стените на замъка достигат повече от 3 километра, а в комплекса са били изградени 11 бастиона. Общо 7 порти били построени на 15-те хектара, които ограждат платото на хълма на Рийгерсбург.

До 1822 година красивият замък е частна собственост на фамилия Лихтенщайн (Liechtenstein). Целият комплекс има 108 стаи, в които днес са разположени 2 изложби. Целият първи етаж е посветен на 900-годишната история на семейство Лихтенщайн. В мазето на Рийгерсбург от 1089 година може да се види известната експозиция „Вещици и магьосници”.

Не пропускайте да влезете във внушителната Зала на рицарите, построена около 1600 година. Това помещение от Рийгерсбург впечатлява със своите прекрасни инкрустирани врати и окачени тавани, които се считат за едно от съкровищата на замъка. Интересна е също и Бялата зала, завършена през 1658 година с уникалния си бароков таван, който има художествена стойност.

Така и непревзетата от турците крепост Риегерсбург и до днес си остава предизвикателство за желаещите да я посетят. До върха води една стръмна пътека, но за щастие наскоро от северната страна на възвишението бе прокаран въжен лифт, който стига до Рийгерсбург за около 2 минути.

Най-доброто време през годината, когато може да посетите интересния средновековен замък Рийгерсбург е в края на лятото, когато са първите наченки на есенния сезон и променящата се природа. Красотата на флората по това време ще ви очарова с разноцветните си топли тонове.

Преди да стигнете до замъка не пропускайте възможността да опознаете местното селскостопанско производство. Спрете в някоя от крайпътните ферми, за да си купите прясно изпечени кестени и известното в Австрия младо вино, наречено Щурм (Sturm) .

4.2
Общо гласували: 6
5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати