Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замъкът Пенедоно

Замъкът Пенедоно

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Penedeno Castle

Пенедоно е малко и приятно градче в западно централната част на Португалия. Навярно най-интересната забележителност, която може да видите тук е малкият, но изключително автентичен на външен вид средновековен замък Пенедоно.

Дворецът Пенедоно (Penedono Castle) се намира в португалския район Висеу, а от тук столицата Лисабон е само на около 4 часа автомобилен път. Красивият град Порто пък е на по-малко от 2 часа. В северозападна посока от Пенедоно е красивото градче Ламего.

Областта на Пенедоно е популярна със своята живописна природна красота. Португалците са нарекли този район Douro region, а скалното възвишение на замъкът Пенедоно и малкото селище, което го обгражда, стоят в южната й част. Земите на днешно Пенедоно са били населени още по време на Римската империя, но първите писмени сведения датират от времето на Реконкиста.

През 11 век замъкът Пенедоно вече е съществувал, но настоящият външен вид на крепостта се е запазил от края на 14-тото столетие. По-нататък през вековете следват времена на възходи и упадък и в крайна сметка към 18 век състоянието на двореца е доста лошо.

Замъкът Пенедоно

В началото на 20 век замъкът Пенедоно е била класифициран като национален паметник с указ, публикуван на 23-ти юни 1910 година. През 1940 година се взема решение за пълна реставрация на Пенедоно – конструкцията е укрепена, възстановени са окачените фасади и кули.

Втори етап на ремонтни дейности беше предприет през 1943 година, както и през 1953, в резултат на които комплексът и до днес е добре запазен, въпреки, че има още какво да се желае в интериорно отношение.

Замъкът Пенедоно е издигнат от големи сиви каменни блокове. Той има доста необичаен триъгълен архитектурен план, а четирите му назъбени кули са нещо впечатляващо. Като цяло замъкът Пенедоно е типично средновековно укрепление с неговата висока зашитна стена, наблюдателници, тъмници и т.н., изследването на които днес е едно своеобразно предизвикателство.

В района на замъка Пенедоно има няколко приятни малки хотелчета, които предлагат отлично обслужване и прекрасен изглед към самия дворец. Сред интересните и забавни неща, които може да правите в Пенедоно е дегустация на добри вина, обиколка на тукашните живописни лозови масиви и т.н.

Освен това може да си подарите една обиколка с круизно корабче по река Дуро (Douro river), както и да посетите археологическия парк на Фоз Коа (Foz Coa), който е част от списъска със Световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати