Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замъкът Конверсано

Замъкът Конверсано

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Замъкът Конверсано

Замъкът Конверсано (Conversano Castle) е една от основните исторически забележителности на едноименния италиански град. Конверсано е разположен в югоизточната част на крайбрежието на Италия, като е точно в основата на тока на „Ботуша”. Тукашният регион е известен като Puglia.

Замъкът Конверсано е само на 30 километра в югоизточна посока от Бари и едва на 7 километра от вдъхновяващото Адриатическо крайбрежие. Самият замък Конверсано е издигнат на най-високото място в града – на един хълм, от който се открива кристална гледка към целия град, район и крайбрежна ивица.

През 1054 година норманският лорд Goeffrey получава титлата Граф на Конверсано и значението на крепостта и селището постепенно нараства, като се превръща в столица на голяма територия, граничеща с важни селища като Lecce and Nardò.

Самата средновековна крепост Конверсано е издигната по време на властването на Норманско – Хоенщауфенски яред (Norman - Hohenstaufen ) в Кралство Сицилия.

Conversano Castle

Предполага се, че крепост на мястото на днешния Конверсано е имало още през 6 век по време на т. нар Готически войни, но официално средновековната крепост се появява на доминиращия над селището хълм през 11 век.

Емблематична за замъка Конверсано е масивната овална кула, която е добавена към конструкцията през 15 век от Giulio Antonio Acquaviva.

В най-общ план архитектурата на Конверсано се изчерпва с правоъгълен архитектурен план с четири наблюдателни кули, които имат отличен изглед към основните четири посоки.

Замъкът Конверсано, такъв, какъвто, посетителите му могат да го видят днес, е резултат на много реставрационни дейности и реконструкции през вековете. В резултат на тях той се превръща от бойна и дефанзивна крепост в едно приятно имение.

През 1800 година замъкът Конверсано вече е снабден с прозорците и красивите блакони, които и днес гледат към т. нар Дворцов площад. Тези детайли по фасадата на двореца също са резултат от продължителни архитектурни промени.

Във вътрешността на замъка Конверсано могат да се разгледат няколко интересни зали, като особено впечатление прави спалнята на Giangirolamo II Acquaviva d'Aragona. В нея все още могат да се видят красиви фрески, които са дело на Paolo Finoglio. Днес отворени за обществени посещения са само няколко стаи от двореца, защото останалите са частна собственост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати