Замъкът Белвю в Берлин

03.02.2011
Замъкът Белвю в Берлин

Замъкът Белвю в Берлин (Bellevue Palace) е едно от седалищата на президента на Германия. Той е първата негова официална резиденция, а втората е ситуирана във Вила Хамершмид в Бон. Следващото задължително, което трябва да се отбележи като основна характеристика за двореца Белвю е, че той е типичен пример за немска архитектура.

Величественият Белвю е разположен на северния край на парка Тиергартен, който върви по протежението на река Шпрее. Именно красивата гледка към реката е помогнала за избора на името на замъка, което в буквален превод означава „красива гледка”. В непосредствена близост до двореца Белвю е Берлинската колона на победата, а самият замък е с адрес "Spreeweg 1".

Дворцовият комплекс на Белвю е построен през 1786 година специално за пруския княз Фердинанд, който е по-малкият брат на крал Фридрих II. Целият Белвю се разпростира на площ от около 50 декара, като служи за лятна резиденция на княза.

Архитект и дизайнер на двореца Белвю е Филип Даниел Боуман. Това, което този строителен майстор сътворява има претенцията да е първата изцяло нео-класическа постройка в цяла Германия.

В действителност дизайнът на замъка е изключително сложен. Белвю е двуетажна сграда, която има един централен фронтон, придружен от богато украсени коринтски колони. По фасадата на замъка могат да се видят инкарнирани фигури от пясъчник, изобразяващи земеделски сцени, моменти по време на лов и риболов.

Bellevue Berlin

Останалите крила на Белвю, които са кръстени Крило на дамите и Крилото на Шпрее. Във вътрешността на замъка особено впечатление прави красивата Бяла зала. Това интересно помещение е проектирано през далечната 1791 година от дизайнера Карл Готхард Лангхаус. През 19 век в Бялата зала на двореца Белвю са се провеждали много пищни тържества, а днес тя се използва предимно за официални приеми на правителството.

От 1786 година, когато Белвю е построен, до 1918-та дворецът функционира като царска резиденция. След Първата световна война Белвю започва да се използва и за ред други цели, като етнологичен музей, като "къща за гости" на Третия райх. През 1945 година Белвю е сериозно повреден като последица от Втората световна война.

Пет години по-късно конструкцията на замъка е основно реставрирана и ремонтирана. От 1957 година Белвю се превръща във втора резиденция на германския президент. Неговото седалище е разположено в парка зад главната постройка на Белвю и не е достъпна за обществени посещения.

4.4
Общо гласували: 10
5 5
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати