Мемориална църква Кайзер Вилхелм в Берлин

16.10.2012

Мемориална църква Кайзер Вилхелм (Kaiser Wilhelm Memorial church Berlin) е един от националните исторически паметници, които може да видите в столицата на ГерманияБерлин. Функционираща някога като катедрала, днес църквата Кайзер Вилхелм се издига полуразрушена на площад Брайтшайдплац (Breitscheidplatz), на улица Курфюрстендам (Kurfürstendamm). Полуразрушената кула на храма се счита за един от символите на Берлин. Тя говори за огромните разрушения в резултат на войната и за възраждането на немската столица в следвоенните години.

Мемориална църква Кайзер Вилхелм в Берлин

Тукашната западна част на Берлин се счита за търговския център на града. Самата улица Курфюрстендам е една от популярните за тази цел в Европа. Църквата Кайзер Вилхелм е построена в годините между 1891 и 1895 година като паметник на бащата Вилхелм II, Вилхелм I. Проектът на храма е дело на архитекта Франц Швехтен (Franz Schwechten).

Негово дело е също така оригиналният Анхалтер Баанхоф (Anhalter Bahnhof), като той е открит на официална церемония от самия Кайзер Вилхелм II. Именно той разпорежда издигането на храма, който трябва да напомня за пруската гордост и да чества неговите предци. По онова време Мемориална църква Кайзер Вилхелм е била изключително богато украсена. Във вътрешността е била измайсторена невероятна мозайка, изобразяващи историята на Прусия.

Днес храмът се отличава най-вече с разрушената си западна кула, която напомня за някогашната катедрала, издигната от Кайзер Вилхелм II. Разрухата на църквата идва в нощта на 18-ти ноември 1943 година, когато тя е почти изцяло опожарена в резултат на бомбардировките през Втората световна война.

В следвоенните години Мемориална църква Кайзер Вилхелм става известна сред германците като „кухия зъб”, заради лошото състояние, в което се намира. От напълно разрушаване храмът е спасен от местната опозиция през 1950 година.

11 години по-късно старата, нефункционална постройка е заменена от новата Мемориална църква Кайзер Вилхелм. Тя е проектирана от Егон Айерман (Egon Eiermann), който издига храма успоредно на съществуващата оригинална част от него. Църквата е протестантски храм, в осмоъгълен архитектурен план.

Самостоятелна шестоъгълна кула камбанария е издигната на мястото на главното тяло на някогашна катедрала. Цялата конструкция на Мемориална църква Кайзер Вилхелм е стоманобетонна, като храмът впечатлява със синкавите си стъкла. Към новия комплекс на храма спада и третата малка правоъгълна сграда.

В интериорно отношение най-значима и впечатляваща в Мемориална църква Кайзер Вилхелм е т.нар. Мемориална зала, която се намира в оригинално запазената западна кула. Тук може да видите някои автентични църковни предмети, както и доста снимки на храма преди и след войната. Интересни са също мозайките, които са успели да се запазят след бомбардировките.

До олтара на Мемориална църква Кайзер Вилхелм може да се види също една интересна икона. Тази рисунка на Св. Богородица, закриляща Младенеца Исус с наметалото си, се смята днес за едно от най-силно въздействащите художествени изображения на светото семейство, като тя е дело на лекаря, евангелски пастор и художник д-р Курт Ройбер (Dr. Kurt Reuber). Иконата е рисувана с въглен на гърба на съветска щабна карта.

4.2
Общо гласували: 5
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати