Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Музеят Пергамон в Берлин

Музеят Пергамон в Берлин

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Музеят Пергамон в Берлин

Музеят Пергамон (Pergamon Museum Berlin) е сред задължителните за всеки пристигнал в Берлин места за посещение. Пергамон е уникален исторически музей, като в него се съдържат автентични експонати от различни краища на света. Пергамон е разположен на острова на музеите, на улица Генхинтер Щрасе 38 (Genthiner Straße 38) в немската столица Берлин.

Колекциите на Пергамон са събрани в три основни отделения: антична колекция, музей на Средния Изток и музей на ислямското изкуство. Музеят Пергамон е едно от най-добрите места в цяла Германия, където любителите на религиозното изкуство могат да се потопят в магията на вековете.

Музеят в Берлин е проектиран от Алфред Месел и Лудвиг Хофман. Двамата започват строежа на Пергамон през 1910 година, а окончателното завършване на конструкцията коства около 20 години – Пергамон е завършен през 1930 година. Сред най-големите забележителности, които могат да се видят днес в изложбените зали са безценни старини като олтара на Пергамон, пазарната порта на Милет и вратата на Ищар. Всички тези експонати са взети от оригиналните места на разкопки и заедно с тях върви интригуващата им многовековна история.

Музеят Пергамон в Берлин

Пергамон в Берлин се счита за най-посещавания музей в цяла Германия, като ежегодно тук пристигат близо 1 милон туристи от цял свят. Пергамон е забележителен със своите три отделения, които официално се водят: Колекцията с класически антики, който заема архитектурните зали и крилото със скулптори; Музеят на Близкия изток през античността и Музеят на ислямското изкуство.

В отдела Класическите антики е Пергамският олтар (180-160 пр.н.е.), който е безспорният шедьовър в берлинския музей. Олтарът на Пергамон е толкова огромен, че заема цяла отделна стая. Отделните му фрагменти са открити в днешния град Пергама в Анадола и са били нужни цели 20 години, за да бъдат събрани на едно място. Съюзническите войски, най-вече съветските, отвличат близо два и половина милиона произведения на изкуството от цяла Германия.

Олтарът от Пергамон е върнат в музея едва през 1958 година. Той с пълно право се смята за едно от чудесата на света и изобразява битката на Зевс срещу гигантите. Цели 150 фигури в човешки ръст могат да се видят на този внушителен експонат в музея Пергамон. Най- интересна е гравюрата в основата, която представлява битката на боговете от Олимп с титаните и впечатлява с реалистичността на изображението си.

Друга забележителност в Колекцията с класически антики е Пазарната порта на Милет, както много други гръцки и римски градове. Тук може да се види статуята на богиня, държаща нар, датираща от 575 г. пр.н.е. Тя е открита в южна Атика, Гърция, където е лежала под земната повърхност за около 2 000 години. Този експонат на Пергамон е толкова добре запазен, че остатъците от автентичната боя все още се виждат по одеждите на фигурата.

В секцията Близкия Изток се съдържа една от най-големите колекции на антични предмети, които идват от древен Вавилон, Персия и Асирия. Тук посетителите на Пергамон в Берлин могат да видят Улицата на процесиите и Вратата на Ищар от древния град Вавилон, които датират от 580 година пр. н.е.

По времето, когато Европа е била населена от примитивни племена във Вавилон е кипял силен духовен и културен живот, доказателство за което идва от клинообразни глинени плочи, от керамиката, стъкло и метални предмети, запазени до днес.

В южното крило на музея се намира Музеят на ислямското изкуство, в който могат да се видят миниатюри, дърворезба и цветни ръкописи. Тази секция се нарежда заедно с Лувъра и Британския музей като една от водещите галерии в света на древните ориенталски съкровища. Цели 14 стаи са посветени на тази колекция е музея Пергамон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати