Езерото Констанс

30.07.2010

Езерото Констанс (Lake Constance) е навярно най-популярното и красиво езеро на територията на Германия. Констанс всъщност е френското наименование на езерото, а локално то е известно с имената Бодензее, а го наричат още и "Швабско море". То се е образувало по течението на река Рейн, като граничи едновременно с Германия, Швейцария и Австрия. Интересен факт е, че между тези страни няма общоприето споразумение къде точно минава границата между тях вътре в Констанс. От швейцарска страна се налага мнението, че линията на делене минава по средата на Констанс. Австрия пък определя езерото като общо владение, а позицията на самата Германия остава все още неясна.

Езерото Констанс е едно от най-големите в Германия, а за мащабите на Европа то се нарежда на трета позиция веднага след езерото Балатон и Женевското езеро. Общата площ на Констанс възлиза на 536 кв. километра, като най-дълбокото място достига до значителните 254 метра. Средната дълбочина на Констанс обаче е измерена на 90 метра. Немското крайбрежие по Констанс възлиза на 173 километра, за швейцарците остават 72 метра, а Австрия има около 28 километра от бреговата обиколка на Констанс.

Езерото Констанс

В езерото Констанс са се образували доста острови, но най-големи и известни си остават - Райхенау (Reichenau), Майнау (Mainau) и Линдау (Lindau). Земите около този воден басейн са изключително плодородни и от векове са известни лозарски региони. Сред атракциите на езерото Констанс (освен плаването с лодка) са няколко исторически забележителности като манастирът на Райхенау, който е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство.

Няма как да пропуснете и средновековния старинен град на остров Линдау. Днес Констанс е популярна туристическа дестинация заради множеството варианти за почивка и спорт. Островите предлагат много възможности за колоездачни обиколки и дори плаване с яхти. В северната част на езерото добри условия за гмуркане и подводни спортове.

Срещу 11 евро може да отидете на остров Майнау, който се намира в Констанс. Той е частна собственост, а неговите собственици от своя страна са решили да го превърнат в Рая на цветята. Известен като Островът на цветята остров Майнау в Констанс е същински рай от всевъзможни, пъстри растения и цветове, около които кръжат безброй пеперуди. Самата идея за парк с екзотични видове принадлежи на херцог Фридрих І, който бил страстен пътешественик и се посвещава на каузата да събира редки видове, след което ги носел на острова.

След смъртта му островът запада, а по-късно преминава във владение на шведския кралски двор. През 1932 година Майнау в Констанс е подарен като сватбен подарък на граф Ленард Бернадот от баща му принц Вилхелм. Именно граф Бернадот е човекът, който превръща острова в тази цветна красота, която виждаме днес. След смъртта му на 95-годишна възраст Съпругата му графиня Соня Бернадот продължава делото на мъжа си и то доста успешно.

Забележителните места в Майнау в Констанс са най-вече Къщата на пеперудите, където могат да се видят орхидеи, мимози и какви ли не редки видове, които омайват с аромата си. В италианската градина на розите има над 20 000 рози, селектирани от над 1200 сорта. Годишно на този остров в Констанс идват над 1 милион посетители.

Сред любопитните факти около езерото Констанс е, че именно над него за първи път бащата на цепелините - немският граф Фердинанд фон Цепелин пуска своето изобретение в самото начало на миналия век. Цепелинът полита на 2 юли 1900 г. пред погледите на 12 000 любопитни зрители при град Фридрихсхафен. Полетът продължава 18 минути, след което летателният апарат е принудително приземен във водите на езерото Констанс.

4.3
Общо гласували: 7
5 4
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати