Замъкът Шалабург

22.08.2010
Замъкът Шалабург

Австрия и нейната столица Виена привличат всяка година милиони туристи от цял свят благодарение на своите исторически и културни паметници. Достатъчно е да споменем шедьоври като Шонбрун (Schönbrunn), замъкът Белведере и възхитителният Кралски дворец Хофбург (Hofburg). Извън рамките на столицата обаче има невероятни скъпоценни камъни на дворцовото строителство като замъка Шалабург (Schallaburg Castle).

Шалабург е удивителен средновековен замък, който се намира само на два часа от австрийската столица. Той се издига в красивата долина Вахау (Wachau), която е включена в списъка със световните културни забележителности на ЮНЕСКО. Освен замъка Шалабург в района се намират и домът на Франц Фердинанд – замъкът Артщетен (Artstetten Castle), Розенбург (Rosenburg Castle), както и интригуващият замък Естерхази (Esterhazy Palace).

Средновековният Шалабург стои само на пет километра от град Мелк. За да стигнете до там трябва да предприемете пътешествие по поречието на река Дунав или просто да вземете влака от Виена до Мелк. Шалабур е един от най-забележителните ренесансови замъци, които може да видите в тукашната Долна Австрия. Посещението на двореца е същинско удоволствие, имайки предвид и красивия парк, който го заобикаля.

Замъкът Шалабург е издигнат през 12 век. Най-старите части от двореца са романските руини и готическия параклис, които датират от Средновековието. През 1572 година замъкът Шалабург придобива отличителните характеристики в структурата си, които са се запазили и до днес.

Той е израз на просперитета на фамилия Лозенщайнер (Losensteiner). Уникалното открито стълбище, украсено с уникални декорации бележи вътрешен двор на две нива – тотална демонстрация на обществено надмощие от страна на италианската фамилия Лозенщайнер.

Този двор се отличава с детайлната си мозайка, която е съставена от 1 600 теракотени парченца, подредени така, че да пресъздават митологични сцени, божества и култови фигури, всички от които са детайлно отразени. Една от теракотените фигури пресъздава фигурата на жена с кучешка глава, която е символ на легендарни истории, свързани със замъка Шалабург.

Днес замъкът Шалабург е популярна изложбена постройка, която побира в рамките на 1000 метра изложбена площ множество експозиции и исторически музеи. Тук ежегодно се излагат различни културно-исторически и археологически експозиции.

Няма как да не останете впечатлени от градината на замъка Шалабург, чиито акцент са розовите цветове. От векове насам тук се поддържат розови храсти, отглеждат се много билки, както и ябълкови дръвчета.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Stoqnka Nikolova
Stoqnka Nikolova
20.01.2017 23:07
Аз пък знам от баба ми че котката е дявол просто съм имала много сънища с котки
0
0