Заливът Голуей

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Заливът Голуей

Ирландците имат не една или две лирични песни за красотата на залива Голуей. Разположен в централната част на западното крайбрежие на Ирландия, заливът Голуей представлява обширна вдлъбнатина в сушата на страната, която се характеризира с огромна красота и природно богатство. Голуей е разположено между едноименното графство (County Galway) в провинция Коначт (province of Connacht) на север и до карстовия район Бурен (Burren) в графство Клеър в провинция Мунстер (Munster).

Самият град Голуей е разположен на североизточната страна на залива, при вливането на река Кориб в Атлантическия океан. Известните острови Аран са разположени по цялото западно протежение на залива, в резултат на което тук се открива една интригуваща гледка на множество суши във водите на океана. Сред островите, които се намират в залива са прословутия North Sound, Gregory's Sound, Foul Sound, South Sound. Целият залив Голуей достига дължина от около 50 километра и от 10 до 30 километра на ширина.

Заливът на Голуей и едноименния град отдавна са известни като едно от най-колоритните места в Ирландия. Настроението и позитивността на тукашните хора е видно дори и в цветовете, с които са боядисани къщите. Ярките тонове са останали като последица от оживената търговия, която ирландците са въртели през 15 век с испанците.

Земите на Голуей са обитавани от незапомнени времена, но се появява върху картата през 18 век, когато го превземат норманите. Начело на управлението му застават 14 нормански фамилии. Голуей неведнъж е бил нападан от войнствените келтски кланове, най-прочутият от които е О'Флахърти. А върху някогашната крепостна врата на Голуей, която отдавна вече не съществува, е стоял надписът: "Боже, пази ни от гнева на О'Флахърти! ".

През 15 век в залива Голуей е плавал самият Христофор Колумб, за да слуша разказите за пътуването на свети Бенедикт на запад през океана. Твърдяло се, че Бенедикт е стигнал до суша по време на своя път през морската шир.

Galway

Град Голуей е прословут с типичните ирландски пъбове, във всеки от които има музика на живо. Една значителна част от хората, които ги изпълват вечер, се пада на студентите от тукашния университет. Друга част остава за туристите от цяла Европа, които през цялата година прииждат в залива Голуей, за да усетят атмосфера, до която не могат да се докоснат в нито едно кътче от планетата.

На особена почит в препълнените тукашни заведения е традиционния ирландски фолк. Също така в Голуей през цялото време на годината текат различни фестивали, които придават допълнителен чар на града и конкурират по озвучаване типичния свирещ вятър в залива.

Заливът Голуей е известен с традиционното си, превърнало се в заначтчийство ветроходство - Голуей Хукър. За нещастие от някогашният процъфтяващ риболов, който е кипял в залива, днес не е останал и спомен, защото риба тук вече почти няма. Ако искате да посетите някои от островите Аран, изходна точка за това е Rossaveal, а ако искате да достигнете до Inisbofin, е добре да потеглите от Cleggan.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

2.7
50
41
30
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати