Църквата в Мелиеха

19.09.2010
Църквата в Мелиеха

Църквата Мелиеха (Church at Mellieha) е построена на място, където обикновено са се издигали крепости. Този енорийски храм доминира над едноименния град от своя висок хълм, разположен в покрайнините на селището. Мелиеха се намира в северозападната част на Малта и е популярна туристическа дестинация през летните месеци. Тук се намират едни от най-добрите плажове на малката държава, а курортното градче предлага абсолютно всички възможности за забавление на гостите си, както и едни от най-добрите ресторанти, барове и хотели.

Освен удоволствието от слънчева лятна почивка, Мелиеха може да предложи и богат набор от исторически и културни забележителности, като доминиращата от своето било църква Мелиеха. От нея се открива красива гледка към тукашния залив Гхадира (Ghadira).

Великолепната църква, посветена на Дева Мария е един от най-ценните храмове на Малта. Той е построен през 16 век, когато Рицарите завладяват острова. Всяка година в църквата Мелиеха се отслужва тържествена литургия на 30 август, която отбелязва отблъскването на Османските войски. Тази дата преминава под знака на празника в цялото градче, което отбелязва този велик подвиг, помогнал на християнската религия в останалата част на Европа.

До 18 век Мелиеха е изоставен, но след този момент репопулацията на селището е подновена. От тогава до днес Мелиеха процъфтява, като днес е една атрактивна дестинация за любителите на спокойните курортни градчета и природните красоти. Все още градчето има чудно красив исторически център. Самият храм е свещено място, което се посещава от множество поклоници.

Първоначално основите на храма са положени през 16 век, но в сегашният си вид църквата Мелиеха е издигната между 1881 и 1898 година. За строителен материал е бил използван добиваният камък от близката кариера. Целият труд е бил от страна на жителите на селището, които са транспортирали всички строителни материали и са работили безотказно близо 20 години, за да изпълнят желанието си да имат свой нов храм.

След като църквата Мелиеха е изцяло завършена започва работата по интериора й, за който главна заслуга имат енорийските свещеници Dun Frangisk Magri, Dun Carlo Cortis и Dun Indri Fenech. Една забележителна част от светилището е параклисът на Дева Мария, където може да се види една византийска фреска, която изобразява Божията майка с Христос в дясната си ръка.

Говори се, че този стенопис е рисуван от самия Св. Лука (St Luke), който попада тук на острова след корабокрушение заедно със Св. Петър. Според последните изследвания обаче иконата е изработена през 13 век. Олтарът на храма е декориран от най-добрите художници на Малта.

Светилището в Мелиеха е благословен от папа Йоан Павел II по време на посещението му в Малта през май 1990 година. Един от удивителните моменти в църквата е камбанарията или по-точно петте камбани, поставени в храма между 1920 и 1940 година. Камбаните са различен размер и са посветени на Св. Франсис, Св. Йосиф, Св. Антъни, Св. Павел и Дева Мария. Всички камбани на църквата Мелиеха са донесени от Милано.

5
Общо гласували: 4
5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати