Езерото Хюрън

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Езерото Хюрън

Езерото Хюрън (Lake Huron) е едно от Големите северноамерикански езера. В тази група са включени общо пет водни басейна - Горно езеро, Мичигън, Хюрън, Ери и Онтарио. Между езерата Хюрън и Ери се намира по-малкото езеро Сейнт Клер. Всичките пет водни басейна са разположени на границата между Канада и САЩ.

Големите северноамерикански езера са сладководни, като са свързани помежду си с реки и протоци. Всичките басейни на Северна Америка са разположени на обща водна площ от 245 000 кв. километра. Езерните котловини са разположени на границата между канадската провинция Онтарио (на север) и Мисисипската плоча.

Езерото Хюрън

Езерото Хюрън е почти толкова голямо, колкото Мичигън, а всяко едно от тях по размери се равнява на половината от площта на България. Хюрън е разположено северно от езерото Мичиган, а връзката между двете се осъществява посредством пролива Макинак. От гледна точка на хидрографията, Мичиган и Хюрън са обединени в единна система, но географски погледнато е прието те да се разглеждат като 2 отделни езера.

Езерото Хюрън се разпростира на обща площ от 59, 6 хиляди кв. километра, което автоматично го превръща във второто по големина от Големите североамерикански езера. Хюрън се е образувало при надморска височина от 176 метра, средната дълбочина на водите му е около 60 метра, а максималната дълбочина възлиза на 229 метра.

Името на езерото е дадено от френски изследователи, които се натъкват първо на Хюрън, а едва след това на всички останали големи водни басейни на групата. То е кръстено на названието на местното индианско племе Huron. Този огромен воден басейн играе ролята на главната връзка между всичките езера, защото в него се стичат притоци от Мичиган и Горното езеро, както и много други.

Между Горно езеро и Езерото Хюрън протича буйна река с много прагове и водопади, която е заменена от широк плавателен канал с шлюзи, удобни за корабоплаване. Езерото Хюрън се свързва чрез плавателна река с езерото Сейнт Клер, а то се оттича към езерото Ери.

Площта на Хюрън му отрежда мястото на третото по големина сладководно езеро на планетата, но ако се има предвид и Каспийско море, Хюрън остава на четвърта позиция. Общата дължина на бреговете на този басейн е 6157 километра, като доста големи градове са разположени по крайбрежието му. Сред тях са Goderich, Sarnia, Bay City, Alpena, Rogers City, Cheboygan, St. Ignace и Port Huron.

В Хюрън се е образувал и най-големият остров в света, намиращ се в сладководен басейн. Островът носи името Manitoulin, а той разделя Северния канал (North Channel) от Джорджия Бей (Georgian Bay). Всъщност в Езерото Хюрън има около 30 000 малки островчета.

Дъното на Хюрън е обсипано с останки на потънали кораби. Една злощастна дата - 9 ноември 1913 година, се свързва с огромна стихийна буря, която става причината тук да потънат 10 кораба, а още десетки да доплават до брега на Хюрън. Но отломки на стотици потънали кораби са регистрирани, като най-старите са още от 17 век. Джорджия Бей е най-големият залив на Хюрън, като тук са открити най-много отломки на потънали плавателни средства – цели 212 кораба лежат по дъното на залива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати