Езерото Ери

13.10.2010
Езерото Ери

Езерото Ери (Lake erie) влиза в групата на Петте големи американски езера. Северните му граници стигат до Онтарио, на юг Ери граничи с щатите Охайо, Пенсилвания и Ню Йорк. В посока запад Езерото Ери стига до щата Мичиган. Площта на Ери е 25 700 кв. километра, което го прави четвъртото по големина воден басейн в групата на Петте големи американски езера. Дължината на този сладководен басейн възлиза на 388 километра, а на ширина достига до 92 километра максимум.

В световен мащаб Езерото Ери е 13-тото по големина. От групата на Големите северноамерикански езера на Ери се пада „честта” да е най-малкото, най-южно разположено и с най-малък воден обем от останалите - Горно езеро, езеро Мичигън, Хюрън и Онтарио. Името му идва от индианското племе Ери, които са обитавали южния му бряг. Още няколко индиански племена са обитавали крайбрежието на Ери, но с пристигането на европейците тук, те постепенно са асимилирани.

Езерото Ери се е образувало по време на топенето на ледниците, преди по-малко от 4000 години, при надморска височина от 174 метра. Общата му площ е 25 745 кв. километра. В действителност това е най-плиткото от всичките пет езера, като средната дълбочина на Ери възлиза на 16 метра, а най-голямата на около 64 метра. В сравнение с езерото (Lake Superior), което има близо 147 метра дълбочина, Ери си е направо като малък басейн.

Езерото Хюрън се свързва чрез плавателна река с езерото Сейнт Клер, а то се оттича към Езерото Ери главно чрез река Детройт (Detroit River). Други реки, които се вливат в Ери са Grand River, Huron River, Maumee River, Sandusky River, Buffalo River и Cuyahoga River. Разликата във височината между езерата Ери и Онтарио е около 100 м. Те са свързани помежду си чрез река Ниагара, която, прекосявайки високото стъпало между двете езера, е образувала величествения Ниагарски водопад със средна височина 50 м.

По средата си водопадът има малък горист остров Гот Айлънд или Кози остров, който го разделя на две неравни части. Лявата част, която попада на канадска територия, заема две трети от неговата дължина и има форма на подкова, а дясната част е почти праволинейна и се намира на щатска територия. За нуждите на корабоплаването е построен специален канал, наречен Уелънд, с няколко шлюза, който заобикалят водопада.

Езеро Ери в Кливланд

Подобно на останалите сладководни водни басейни в Северна Америка, Езерото Ери има периоди на пълноводие и такива, в които водните нива са ниски. Най-пълноводно Ери е през януари-февруари, а с най-малък воден обем то остава през летните месеци, през юни и юли. Всички езера са от особено голямо значение за микроклимата на селското стопанство на Щатите.

Северното крайбрежие на Езерото Ери е един от големите производители на страната на плодове и зеленчуци, а по крайбрежието на Охайо, Пенсилвания и Ню Йорк се отглеждат много лозови масиви, както и ябълкови дръвчета. Ери е и важен фактор в риболова на САЩ. Тук се развива както промишлен, така и спортен риболов. Особено голяма е популацията ан жълт костур в Ери.

Както и при останалите езера, по крайбрежието на Ери са изградени и много места с туристически цели. Бреговете и островите на Езерото Ери се считат за едно от най-привлекателните места за почивка в Средния Запад, като малките курортни комплекси предлагат целогодишни възможности за отдих за цялото семейство.

3.9
Общо гласували: 7
5 2
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати