Астипалеа

31.12.2010

Красивият гръцки курорт Астипалеа (Astypalaia) е най-западният остров на Додеканезите - островна група от дванадесет големи острови в югоизточната част на Егейско море. Астипалеа е планински остров с разчленена брегова ивица, с множество интересни заливи. Целият остров достига дължина от 18 километра и ширина от около 13 километра, заемайки площ от 99 кв. километра от дивни гледки, расиви заливи и лазурно море.

Астипалеа е притежавал много наименования през вековете и хилядолетията. Наричали са го Ихтиоеса още от древни времена. Самото име Астипалеа днес се превежда като "стар град", но в гръцката митология Астипалеа е била жена, отвлечена от Посейдон и превърната в крилата леопардова риба. Днес местните познават това историческо и курортно градче най-вече с имената Стампалия (Stampaliа) или Астропалия.

Едно от безценните исторически съкровища на Астипалеа е един дговор между него и Рим от 105 г. пр.н.е., който благодарение на археологически дейности бе открит и съхранен към настоящия момент. Според този договор Рим дава на Астипалеа пълно равноправие, като същевременно двете империи си обещават взаимна помощ и подкрепа, като трябва да пазят териториите си от нашествия на врагове. Подобни договори Рим е подписвала с доста други гръцки градове, но този от Астипалеа е единствения, който е успял да се запази до днес.

Астипалеа

Главното селище на острова е известно на тукашните като Хора или Астипалеа. То е построено на страната на стръмен хълм и обградено от масивен покровителстващ Византийски замък. Византийците владеят острова до 1207 година, след което той става собственост на една благородническа византийска фамилия, в резултат на Четвъртия Кръстоносен поход.

Семейство Querini владее територията до 1522 година и укрепва средновековния византийски замък. След 16 век, Астипалеа става собственост на турците, след това отново на италианците, като италианската власт се запазва до Втората световна война. След нея Астипалеа заедно с всички територии от отостровната група на Додеканезите стават гръцки.

Разхождайки се из градчето ще останете очаровани от Малките квадратни къщи, боядисани в бяло с ярки цветове на вратите и прозорците. Всички те следват контура на хълма като непрекъсната нишка, която се спуска до самото море. Гледката към градчето Астипалеа е направо поразителна, защото постройките са са застроени толкова близо, че стените на най-горните къщи са част от външните стени крепостта на замъка. На входа на хълма могат да се видят няколко мелници, които допълват очарованието на това историческо селище в Гърция.

Посетителите имат достъп до замъка. От югозападната страна на хълма пък туристите могат да посетят Византийския замък. В комплекса са разположени две църкви – едната е посветена на Свети Георги, а другата носи името Благовещение (Евангелиасмос). В Благовещение може да се види уникален и забележителен гравиран иконостас.

Пред замъка на Астипалеа стои църква на Дева Мария Портетиса, датираща от 13 век. Този храм се смята за единот най-красивите на Додеканезите. Притежава впечатляващ иконостас, обкован със злато.

Най-популярните плажове на Астипалеа са Livadi, Maltezana and Pera Gialos. Ливадия, Аналипси и Вати са очарователни рибарски селища на южния и северния бряг на острова. А помежду им има много плажове, сред които особено приятни са Трия Мармара, Шинондас и Вати (Vathi). Vatses Plakes и Agios Konstantinos са по-спокойни и тихи плажове, кудето човек може да се отдаде на активна почивка, необезпокояван от никого.

3.8
Общо гласували: 4
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати