Замъкът Шпилберг

06.05.2011
Дворецът Шпилберк край Бърно

Замъкът Шпилберг (Spilberk Castle) се издига на най-високия хълм на град Бърно (Brno). Той се намира в Южна Моравия и напомня за царствеността на кралските дворци от миналото. Със своята повече от 700-годишна история, замъкът Шпилберг оригинално е издигнат като средновековна крепост на царете през 13 век, но през 17 век е преустроен в приказен бароков дворец. Към настоящият момент замъкът е затворен за обществени посещения заради основната му реставрация.

Замъкът Шпилберг е лесно достъпен, като е разположен на само 10 минути път пеша от централния площад на Бърно - Namesti Svobody. В момента в замъка Шпилберг се помещава исторически музей, а едновременно с това дворецът е един от най-важните културни центрове в Бърно. През 1962 година Шпилберг е обявен за национален паметник на културата.

Замъкът е издигнат около средата на 13-ти век на невисокия (290 метра), но сравнително стръмен хълм, който се извисява непосредствено над историческия център на града (около 220 метра). Строителството на Шпилберг е по заповед на чешкия крал Premysl Otakar II, който мащабно е замислил двореца не само като символ и упора на кралската власт, но и като достоен седалището на владетелите на цяла Моравия.

Най-ранните писмени сведения за съществуването на замъка се отнасят към периода 1277-1279, когато постепенно се прибавя и параклис към крепостта. Като добре реставриран бароков дворец през 17 век, Шпилберг започва да открива и своята тъмна страна. Откакто замъкът е издигнат, в него има голямо и сигурно отделение, което служи за тъмница.

Замъкът Шпилберк

До 1945 година в Шпилберг е имало затвор и казарми, където ужасите и насилствената смърт чрез мъчения и терор са оживявали наяве. В затвора на замъка са намерили смъртта си много френски революционери, италиански карбонари (Carbonari), привържениците на движението Млада Италия, както и чешки политически затворници. По време на Втората световна война подземията на Шпилберг са известно място за мъчения и терор.

От 1961 година замъкът Шпилберг е трансформиран в музей, който приютява различни експозиции. Килиите на затвора и казармата също са достъпни за обществени посещения. Градският музей на Бърно, разположен в Шпилберг годишно се посещава от 100 000 гости от страната и цял свят.

През летните месеци замъкът Шпилберг се превръща в оживено и колоритно място на най-различни културни прояви, като концерти, театрални представления и исторически възстановки. Дори и спортни събития намират проява отвъд крепостните стени на белоснежната фасада на замъка.

От камбанарията на замъка, където е изградена малка наблюдателна площадка, се открива приказна гледка към целия град Бърно и околностите му.

3.8
Общо гласували: 4
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати