Замъкът Раменау

17.02.2012
Замъкът Раменау

Замъкът Раменау е разположен между езерата и хълмовете на Западна Лузатиа (West-Lausitz) и Горна Лузатия (Ober-Lausitz). Този красив саксонски дворец стои между Дрезден и Бауцен (Bautzen), като разстоянията от двата града е почти едно и също. Част от прелестните градини на Раменау са изградени в бароков стил, а малко по-късно са оформени и паркове в английски стил.

Издигнат през 17 век замъкът Раменау днес е цялостно реставриран и се счита за шедьовър сред саксонските барокови дворци. Всичко в имението е впечатляващо с красотата и автентичността си – като се започне от прелестните градини, фасадата и се стигне до безценния интериор, в който се усеща нео-класическото влияние.

След издигането на Раменау през 17 век, с течение на времето постройката запада още по-време на първите собственици. В последствие фамилия фон Хофман (von Hoffmann) придобива собствеността върху имота след търг.

Най-популярният член на фамилията и собственик на замъка Раменау е Johann Centurius von Hoffmann, който е имперски граф.

Графът е ботаник по образование и отличен експерт и високо уважаван познавач по насекомите и инсектите. Той превръща замъка Раменау в нов дом за саксонското интелектуално творчество и образование.

Най-впечатляващ обаче си остава интериорът на замъка Раменау. В стилово отношение стаите са буквално съкровищница, която пази духа на късния Барок до новия класически дизайн. Особено впечатляващи са стените около стълбището, които са майсторски изрисувани.

Сред забележителните помещения в Раменау са Китайската стая, Стаята на Помпей, Стаята на птиците, Стаята на пауна, Ловната зала.

В импозантната Огледална зала дори и днес се провеждат концерти с класическа музика. Йохан Готлиб Фихте (Johann Gottlieb Fichte), един от водещите философи на своето време, е роден в замъка Раменау през 1762 година.

В негова чест е изграден и мемориален паметник. В много от другите помещения, като Синята стая, Българска стая и Стаята на дявола, също има много да се види.

Днес посетителите на замъка Раменау имат възможност да се насладят не само на прекрасния интериор и вдъхновяващите градини, но и на кухнята към замъка. В историческата трапезария се сервират уникални специалитети, приготвени от майстор готвач, който по уникален начин комбинира средиземноморските вкусове с местни деликатеси от Лузатия.

4.5
Общо гласували: 4
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати