Pochivka.com»Статии и Новини»Водопади»Водопадът Детифос

Водопадът Детифос

AdminAdmin
Администратор
3k
Водопадът Детифос

Освен невъобразимо красивия водопад Гълфос, Исландия е дом на още един невероятен природен феномен – водопадът Детифос (Dettifoss). Известната като Страната на гейзерите може да се похвали, че в лицето на Детифос притежава най-мощния водопад, който може да се види на територията на Европа.

Исландците с право наричат Детифос местната Ниагара. Малко са думите, за да се опише грандиозната картина и звук, която съставят мощно падащите водни маси на Детифос. Особено внушителна е гледката през топлите месеци от годината, когато топящите се ледове засилват водната струя, в резултат на което тук се образува заглушителен шум.

Йокулсарглювур е най-широкият и живописен каньон в Исландия. Той е приблизително 25 км. дълъг, половин километър широк, а на места дълбочината му достига до 100 метра. Йокулсарглювур се е формирал от бурните води на река Йокулса, която води началото си от северните части на ледника Ватнайокул.

По течението на тукашната река има няколко водопада – Селфос, висок 10 метра, Хафрагилсфос, чиито водни маси падат от 27 метра, Ретарфос, висок 7 метра и най-накра величественият Детифос, който държи първенството на най-мощните водопади в Европа.

Височината на водопада Детифос е цели 45 метра. Водният поток пада от платформа, достигаща на ширина 100 метра. Тук, на Детифос всяка секунда се изливат цели 200 кубически метра водна маса, която пролетно време се увеличава заради топенето на ледените блокове. За да придобиете представа за огромната сила на водните потоци при Детифос е достатъчно да знаете, че 200 кубически метра в секунда вода могат да напълнят една огромна бална зала за броени секунди.

Водопадът Детифос

Най – близкият град до Детифос е Миватн, но до водопада може да се стигне само черен път. На източната страна на Детифос има специално изграден за посетителите паркинг, където може да се паркират автомобилите. От паркинга до по-долу разположената платформа за наблюдение на Детифос има около 10 минути ходене пеша. Пътеката е доста стръмна, така че е добре да се внимава. Стигнете ли до платформата ще се озовете само на няколко метра от мощно падащите води на Гълфос, които се разбиват във водното корито и образуват красива бяла пяна.

Трябва да внимавате когато сте на бреговете на водопада, защото степента на ерозия е много голяма. Има една маркирана пътека, която води до водопада Селфос (Selfoss), който също си заслужава да се посети. Водопадите Детифос, Селфос и и Хафрагилсфос, които се редуват по източната страна на реката Йокулса са обявени за национален паметник през 1996 година. Самият водопад Детифос е в най-южната част на Национален парк Йокулсарглювур.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати