Водопадът Абер

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопадът Абер

Една от най-внушителните природни забележителности в планините на Уелс е водопадът Абер (Aber Falls). Красив, огромен и внушителен водопадът Абер се е образувал сред хълмовете в основата на планината Carneddau mountain. Абер се намира в заобиколената от стръмни стени долина на резервата Coedydd Aber Nature Reserve. Най-близкото населено място до красивия водопад е Abergwyngregyn, което се намира на 3 километра северно от водопада.

До самия Абер се стига лесно, както пеша, така и с кола. До природната забележителност има изграден паркинг, но по-добре е да оставите колата си в селището и да изминете прехода пеша, за да са насладите максимално на красивата природа на Уелс.

От Abergwyngregyn следвайте пътеката, която води до Bont Newydd и която ще ви преведе през места със сламени къщи и градини. Нататък следва буйното течение на Afon Rhaedr Fawr.

Водопадът Абер

Ще достигнете до един прекрасен мост, от който по-нататък маршрутът е известен като Afon Aber. Водопадът Абер се образува при пада на Afon Goch, стича се в продължение на 37 метра над прага на вулканични скали, в подножието на планината Carneddau. От моста има два маршрута до водопада Абер.

Единият отвежда до отсрещната страна на моста и е по-лесен, а другият отвежда туристите по-по близкия, но и доста по авантюристичен път. Двете пътеки в крайна сметка се срещат малко по-надолу, за да продължат в обща и приятна пътека през долината.

Самата долина на водопада Абер е изключително ценна в геоложко отношение, защото тук има много ордовикови и камбриеви скали (Ordovician and Cambrian rocks).

Когато застанете в основата на водопада Абер навярно ще се почувствате нищожни пред огромното високо 115 фута природно образувание. Водата пада с огромна сила и се разбива на безброй капки със страшен шум.

Гледката е наистина грандиозна, а след като й се насладите отново, поемете по пътеката към дървения мост, която ще ви отведе далеч от Абер. Но преди това се обърнете наляво, за да се насладите на още една вдъхновяваща гледка към водопада.

Връщайки се обратно ще стигнете до паркинга при водопада Абер. Ако искате да оставите колата си тук, ще трябва да заплатите малка такса, но за сметка на това тук са изградени тоалетни, пейки и местенца за пикник.

Има екстремисти, които решават да се изкъпят във водопада Абер макар, че почти през цялото време на годината, дори през лятото, водата е изключително студена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати