Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Йокулсарглюфур

Национален парк Йокулсарглюфур

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Национален парк Йокулсарглюфур

Национален парк Йокулсарглюфур (Jokulsargljufur National Park) е една от защитените територии в богатата на природни красоти Исландия. Национален парк Йокулсарглюфур заема района около течението на река Йокулса (Jökulsá á Fjöllum), по която са се образували великолепните водопади Детифос (Dettifoss), Селфос, Хафрагилсфос (Hafragilsfoss). Паркът заема територия от Северна Исландия, а от 7 юни 2008 година той става част от по-големия Национален парк Ватнайокул (Vatnajökull National Park).

Национален парк Йокулсарглюфур е създаден през 1973 година, като обхваща района на западния бряг на ледената река Йокулса. Резерватът се простира 30 километра на север

от водопада Детифос и обхваща 120 кв. километра площ. Днес той е публична собственост и е създаден, за да защита каньон, образуван от огромна ледникова река Jökulsá и за да помогне за запазване на околната среда, дивата природа и историята на тукашната исландска територия.

През 1996 година районът около водопадите Дитифос, Селфос и Хафрагилсфос на източния бряг на реката е обявена за национален паметник. Районът е частна собственост, но е под надзора на исландската агенция по околната среда и храните. Местността е наистина уникална със своите природни забележителности.

Самата река е втората по дължина в Исландия, като започва от ледената шапка Ватнайокул и се вливат след почти 200 км в Северния ледовит океан при Öxarfjörður. Каньонът, който образува реката е един от най-големите и впечатляващите в Исландия - достига до средно 100 метра дълбочина и 500 метра ширина, а цялата му дължина възлиза на 25 километра.

Горната част на каньона в Национален парк Йокулсарглюфур, от водопада Детифос до Syðra-Þórunnarfjall е най-дълбокатаи най-импресираща част – тук дълбочината достига до 120 метра, Самият Детифос е спряган за един от най-внушителните водопади в цяла Европа. Водният му пад е цели 45 метра височина, а ширината на гребена достига 100 метра ширина.

Национален парк Йокулсарглюфур

27 метра по-надолу по течението на река Йокулса се образува следващият красив Водопад – Хафрагилсфос, който е кръстен на дефилето Хафрагил (Hafragil gorge), което навлиза в каньона от западна страна. Нагоре по течението от Детифос се е формирал величественият Селфос, който е само с 10 метра по-висок, но много по-широк от всички останали водопади в Национален парк Йокулсарглюфур.

Централната част на парка прилича повече на долина, отколкото на каньон. На изток и назапад се простират леки хълмисти участъци с богата растителност и много потоци с пролетно пълноводие. Тук са и реките Hólmá, Stallá и Melbugsá. Vígabjarg е името на една внушителна скала в Йокулсарглюфур, която се предполага, че е остатъка от някогашния голям водопад в парка – Vígabjargsfoss. Той обаче е изчезнал около 1950 година, когато реката променя курса си.

Днес Национален парк Йокулсарглюфур е отворен за посетители целогодишно, но веднага с падането на първите снегове повечето пътеки и маршрути тук стават непроходими, което остава така до май, юни. Използването на моторни превозни средства е разрешено единствено по главния път, който води до парка.

Там е изграден и лагер с места за палатки и каравани. Най-добрият начин да се опознаят красивите кътчета на Национален парк Йокулсарглюфур е чрез пешеходен туризъм. За целта са изградени маркирани маршрути, които посетителите задължително трябва да следват стриктно за тяхна безопасност.

Центърът за посетители на Йокулсарглюфур се казва "Gljufrastofa" и е разположен в Asbyrgi. Той работи от началото на юни до края на септември от 9 ч. до 19 ч. вечерта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати