Pochivka.com»Статии и Новини»Водопади»Водопадът Хенгифос

Водопадът Хенгифос

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопадът Хенгифос

118-метровият водопад Хенгифос (Hengifoss), намиращ се в Исландия е определян от авантюриста Алберт Лайхтфрийд (Albert Leichtfried) като “най-шантавата ледена формация, на която съм се катерил през живота си”. Водопадът Хенгифос е поредното удивително творение на природата в земите на Исландия, като това е третият по височина водопад в страната.

Когато човек застане фронтално пред него няма как да не се почувства нищожен пред грандиозния пад на водата. Хенгифос е на около 35 километра от Egilsstaðir. Има автомобилен паркинг, където посетителите трябва да оставят колите си.

Хенгифос се е образувал във удивително красивото дефиле, гледайки точно срещу гъстата живописна гора Hallormsstadur и езерото Lagarfljуt, което се счита за най-голямото в Исландия. Маршрутът , към Хенгифос неминуемо минава през тези две красиви природни забележителности.

Водопадът Хенгифос

Гората е едно от любимите места на тукашните еко-туристи, където има безброй възможности за дълго и по-кратко катерене и изкачване. Пътят води покрай прелестните възвишения на Fjardarheidi и Eglisstadir.

Самото езеро Lagarfljуt е задължителна спирка преди да стигнете до водопада Хенгифос. Оформяното от мощта на ледниците корито на езерото в продължение на хиляди години се е образувало при едва 100 метра надморска височина. Говори се, че в дълбините живее тайнствено чудовище, което понякога изплува.

До Хенгифос се стига по една малка чакълена пътека, обрасла в трева. Преди достигането до крайната цел, а именно третият най-голям водопад в Исландия, маршрутът отвежда посетителите през един по-малък, но също доста красив водопад – Литланесфос (Litlanesfoss), чиито води се изливат във впечатляващ басейн, заобиколен от базалтови колони.

От този водопад вече дори се открива гледка към Хенгифос, а заглушителната сила на падащата в уникалния геоложки пейзаж е единственият шум, който се чува тук.

Около километър в далечината се вижда 118-метровия Хенгифос, чиито води също се стичат мощно в живописно базалтово корито. Времето тук е непредвидимо и често вали дъжд, който може да осуети стигането до самата природна забележителност. Целият преход от отиване и връщане до Хенгифос трае около 2.5 часа.

Гората Hallormsstadur пък е най-голямата в цяла Исландия. За нея се полагат специални грижи от държавното горско стопанство. То има грижата да опази над 40-те вида дървесни видове, събрани от различни части на света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати