Езерото Морейн

19.12.2010
Езерото Морейн

Езерото Морейн (Moraine Lake) е поредният воден басейн в Скалистите планини на Канада, които привличат хиляди туристи с изумрудените си води и запленяваща девствена природа. Морейн влиза в огромните граници на Национален парк Банф (Banff National Park), който е разположен в близост до границата между Албърта и Британска Колумбия.

В съседство езерото Морейн, на 14 километра в посока север, се намира не по-малко впечатляващото езеро Луиз. Езерото Морейн се захранва от топящите се ледове на ледниците и е разположено в известната като Долината на десетте върха (Valley of the Ten Peaks). Коритото на Морейн е заобиколено от точно десет планини с величествени заскрежени върхове, които достигат на височина до 3000 м над морското равнище.

Морейн е отдалечено на около 130 километра от Калгари, като се е образувало при 1, 885 метра надморска височина. Прозрачно чистите води на водния басейн покриват площ от 0, 5 кв. км. Когато Морейн е абсолютно пълно водите му започват да блестят в различни нюанси на синьото. Хипнотизиращият кристален цвят Морейн дължи на скалното брашно, от което има наноси по скалното дъно на езерото.

От езерото Луиз до Морейн се стига лесно, а двата водни басейна отдавна си съперничат по красота. Маршрутът започва от селището на Лейк Луиз, откъдето тръгва автомобилен път до Морейн. Следвайте стриктно пътя ще преминете през Райската долина и накрая ще излезете на автомобилния паркинг на езерото.

Езерото Морейн

Около езерото Морейн има няколко прокарани туристически маршрута, които обаче понякога са ограничени за посетителите на парка заради опасността от мечки гризли. Уредниците на парка обаче щателно се грижат за осигуряване на алтернативни пътеки. Туристите най-често предпочитат най-лесния маршрут - The Rockpile Trail, който е дълъг едва 300 метра и преодолява денивелация от едва 24 метра.

Тази туристическа пътека отвежда посетителите до място, откъдето езерото Морейн и цялата красота на природния район около него се виждат като „на длан”. Тази невероятна гледка е една от най-фотографираните в цяла Канада. А гледката на Долината на десетте върха зад езерото Морейн е известна още на тукашните като „20-доларовата гледка” (Twenty Dollar View), защото панорамата е част от банкнотата от 20 канадски долара между 1969 и 1979 година.

Пътеката покрай езерото Морейн е дълга около 3 километра и се променя при височина от 90 метра. Тя води до по-горно разположените Consolation Lake. В близост до почивната база на езерото Морейн (Moraine Lake Lodge) са разположени още два маршрута за обиколки на района.

Туристическите хижи тук предлагат абсолютно всички удобства за посетителите – районът е отлично развит, като предлага плавания с кану по реката и различни други забавления на открито, както и възможността да се научи много за местната култура, история и традиции, свързани с коренното население - канадските индианци.

4
Общо гласували: 5
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати