Езерото МакАртър

12.12.2010
Езерото МакАртър

Езерото МакАртър (Lake McArthur) е един от многобройните водни басейни на в Национален парк Йохо, който е втората защитена местност в канадските Скалисти планини.

Удивителната красота на МакАртър по нищо не отстъпва на тази на Изумруденото езеро, което е любимо на повечето посетители тук.

Езерото МакАртър е огромно алпийско езеро с ледников произход. Има изключително наситен син цвят и пленява с външния си вид. По повърхността на водата могат да се видят все още как плуват отделни ледени късове.

Цялото езеро е заобиколено от циркус, което го доближава на външен вид до езерото Grinnell Lake, което е една от природните гордости на Национален парк Глетчър (Glacier National Park).

Между двете езера обаче има голяма разлика в полза на МакАртър. Езерото МакАртър е много по-голямо и внушително, е изумрудената му вода направо хипнотизира погледа на човек.

За да достигнете до езерото е необходимо първо да преминете през не по-малко впечатляващото езеро Охара (Lake O'Hara), а после да следвате обозначения маршрут нагоре.

Преходът е с дължина 8 километра по наклон нагоре и не може да се каже, че е особено лесен. Маршрутът води през едно далеч не толкова атрактивно езеро – Schaffer, чиито води може да са кафяви, ако го посетите през есента.

Въпреки това, докато вървите из девствената природа на Национален парк Йохо, може да се насладите на гледки към други езера и дори на мечки гризли.

Преди да достигнете езерото МакАртър, имате два варианта за маршрут до него – по ливадите или по скалистия маршрут, който е доста по-труден и е подходящ за опитни планинци.

Достигнали веднъж до МакАртър, ще разберете, че дългото ходене си е заслужавало. То в действителност е огромно – дължината му е цели 3, 5 километра.

3.8
Общо гласували: 5
5 2
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати