Национален парк Йохо

13.12.2010
Национален парк Йохо

Националният парк Йохо (Yoho National Park) е разположен в канадските Скалистите планини в югоизточната част на Британска Колумбия. Йохо е един от четирите парка от системата на защитените територии „Канадски скалисти планини”, признати от ЮНЕСКО като паметници на световното природно наследство. От южната страна Йохо граничи с Национален парк Kootenay National Park, а на изток – с Национален парк Банф (Banff National Park).

Като част на системата на Скалистите планини в Канада, Националният парк Йохо представлява природна местност с изключително разнообразие и красиви пейзажи. Целият парк е удивително и вдъхновяващо съчетание от заснежени планински върхове, ледникови езера, водопади и обширни гъсти гори, в които флората и фауната намират отлични условия за живот. Основан през 1985 година Национален парк Йохо е защитена територия номер 2 на Канада.

Сред най-красивите забележителности на Йохо са Изумруденото езеро (Emerald Lake), езерото Охара (Lake O'Hara), водопадът Takakkaw Falls, Естественият мост, както и долината Йохо (Yoho Valley). Нявсякъде има възможности за къмпингуване и туристически дейности сред красива природа.

Разходката из Национален парк Йохо дава възможност да се види природата на Канада, такава, каквато е била навярно и преди хиляди години. Тук необезпокоявани живеят планински кози, лосове, мечка гризли и много други защитени животни.

През зимните месеци ледниците и покритите с ледени шапки върхове създават впечатлението за безкрайна бяла пустиня, но с настъпването на топлите месеци тук растителният свят се събужда за нов живот. Навсякъде изобилства от различни видове гъби, а в средата на лятото планинските склонове се покриват с диви цветя.

Национален парк Йохо

Пред милиони години районът на Национален парк Йохо е бил дъно на плитко море. По-късно земята се издигнала и са се появили днешните планински масиви. През 1909 г. Чарлз Уолкот от Смитсониевия институт открива тук уникални вкаменелости от времето на камбрия. Край Бърджис Шейл са открити низши форми на живот, които имат причудливи форми и техните вкаменелости дават на учените информация за самия еволюционен процес.

Водната ерозия, предизвикана от тукашната река е създала т. нар. худу – големи заоблени камъни, подпрени на колони от ледници. Топенето на ледниците е причина за появата на Изумруденото езеро.

Изумруденото езеро в националния парк Йохо е най-голямото от 61 езера в парка. Първият европеец, открил езерото е Том Уилсън. Той попада на водния басейн съвсем случайно през 1882 година, търсейки един избягал кон. Именно Уилсън дава името Изумруденото езеро, заради удивителният цвят на водата, който се получава от ситни частици кристална ледникова скала.

Изключително красив е брегът на езерото пролетно време, когато всичко наоколо се оцветява в цветовете на жълти лилии и розови орхидеи. Туристите имат възможността да плават по езерото с кану, да яздят коне или да отседнат в хижата, която се намира на брега на езерото, както и да разгледат фосилите на едни от най-ранните животни на Земята.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати