Долината Калалау в Хавай

04.01.2011

Долината Калалау (Kalalau Valley Hаwai) е част от Държавния парк „Кокес” в Кауай, Хавай. Калалау е едно от онези чудни места по света, където оставя сърцето си всеки страстен любител на природните красоти. Удивително красивата и разнородна долина заема северозападния край на хавайския остров Кауай.

Калалау влиза в границите на защитената местност Na Pali Coast State Park, като включва и красивото крайбрежие На Пали. То обаче е доста скалисто и е недостъпно за автомобили. Единственият начин човек да се добере до този красив бряг е с кану или по туристическия маршрут на долината Калалау, известен като маршрутът Калалау (Kalalau Trail).

Долината Калалау в Хавай

Калалау е удивително красива смесица от високи хълмове, морски пещери, водопади и водни басейни, зеленина, множество плодови дръвчета, които превръщат долината в една от най-големите и обичани природни забележителности на Хавай. Изключително красив е каньонът Уаймеа.

Въпреки, че достъпът до Калалау е нелек – по море, пеша и чрез хеликоптер, всякак година долината се посещава от хиляди хора. Най-добрият начин да разгледате тази природна местност е, разбира се, пеша. Главният помощник тук е маршрутът Калалау.

Цялата долина е заобиколена от заоблени хълмове, достигащи до 610 метра височина. Достъпната площ на Калалау е около 3.2 км на дължина и 0.80 км на ширина. Многото слънце и дъжд тук са предпоставка за удивително богатата флора и фауна. На много места ще видите цели склонове покрити с тукашното растение таро (Taro), което е било отглеждано от местните, преди да се изнесат от района, заради неговия статут на защитена местност.

За да достигнете долината Калалау с кану от морето ще се нуждаете от специално разрешение от местните власти. Затова повечето хора избират нелекия, но изключително атрктивен пешеходен преход през долината. Той е дълъг цели 18 км и включва преодоляването на доста трудни участъци, като потоци, хлъзгави скали, кални пътища, множество стръмни и зигзагообразни спускания и изкачвания.

Въпреки, че в момента никой не живее в долината Калалу, през годините освен полуголите полинезийци, тук са пристигали различни хора, като хипита, доктори и т.н., които са наричали Калалау свой дом. Коренното население тук се е изхранвало предимно с отглеждането на растението торо и с риболов.

Ловенето на риба е било между юли и април. Тогава всички местни се премествали по брега в скалните пещери. Често на водопада Хоолеа (Hoolea Falls) е стоял наблюдател, който предупреждавал рибарите долу за прииждащи пасажи риба.

Разположена на височина над 1000 м над морското равнище, долината Какалау се превръща в дом и място за отшелничество на американеца Dr. Bernard Wheatley през 50-те и 60-те години на миналия век. Той живее в пещера по крайбрежието, докато един ден не решава да се самоубие, хвърляйки се в океана.

След него цели тълпи от хипита прииждат в Калалау в търсене на земя, където да живеят свободно. По това време една от най-редовните гледки, на които се натъквали обикновените туристи в Калалау е голо хипи да се къпе или да бере плодове от дърветата.

5
Общо гласували: 2
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати