Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Катедралата Свети Матей

Катедралата Свети Матей

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Катедралата Свети Матей

Една от най-големите забележителности на шотландската област Оркни - архипелаг от близо 70 ниски острова, е катедралата Свети Матей (Saint Magnus). Това е най-северната катедрала в Британските острови, чудесен пример на романската архитектура, построена за епископите на Оркни, когато островите са били управлявани от скандинавската графове на Оркни. Катедралата Свети Матей доминира над градския пейзаж на Kirkwall със своята червеникава архитектура, изваяна от червен пясъчник.

Свети Матей е разположена в центъра на Kirkwall и датира от началото на 12 век. За толкова много векове история Свети Матей преминава през много различни исторически събития и днес е свидетел на съдбата на островете Оркни за последните над 800 години.

Строителството на този най-северен за Британските острови храм е започнало през 1137 година от граф Earl Ragnvald-Kali. През следващите 300 години катедралата е непрекъснато разширявана и архитектурата й е обогатява. Огромният източен прозорец на фасадата е поставен през 13 век, а западния – през 15 век. Към настоящия момент Свети Матей е енорийска черква към главната Църквата на Шотландия.

Най-ранните части на катедралата Свети Матей са построени в тежък римски стил, с по-късни допълнения, които кореспондират с голяма част от по-ранните мотиви, но решени в детайлността на началната готическа архитектура. Храмът е построен в Т-образен план с една централна кула на централната част.

Катедралата Свети Матей

В катедралата Свети Матей има множество гробници и мемориални паметници. Те са разположени предимно в южното и северното крило и могат да се разпознаят по мотивите от черепи и кости, гравирани върху тях. Най-грандиозните мемориали са разположени в източната част на краищата на олтара. Именно тук могат да се видят гробниците на изследователя мисионер William Baikie и Dr John Rae, който е известен арктически изследовател.

Мащабна реставрация и ремонт на Свети Магнус започва в началото на 20 век. В резултат на тези ремонтни дейности храмът е официално завършен, осветен и отворен за обществеността през 1970 година. Тогава обаче западното крило заплашва да се срути поради екстремно бързите строителни работи.

Днес Свети Матей е храм, който се радва на изключителна почит, защото той е единственият изцяло средновековна църква в Шотландия, както и една от най-добре запазените постройки от тази епоха в страната. Иникално за Британия, катедралата Свети Матей има и подземие. Известно е като Дупката на Маруик (Marwick's Hole) и се предполага, че е построено през 16 век. Много исторически фигури от английската история са намерили смъртта си в това подземие.

Днес Свети Матей е великолепната постройка с идеална акустика, която доказва архитектурните способности на викингите. Често в нея се изнасят концерти класическа музика, а в останалите дни катедралата се оглася от местни музиканти с акордеони, към които се присъединяват и група местни възрастни. В Свети Матей се празнуват всички религиозни празници, провеждат се сватби и редовно организирани туристически обиколки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати