Хафрагилсфос

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Хафрагилсфос

Наред с прекрасните водопади Гълфос, Детифос и Селфос, Хафрагилсфос (Hafragilsfoss) е още един природен феномен, който може да се види в природен парк при ледниковата река Jökulsá á Fjöllum в Исландия.

Селфос се е образувал на около километър на юг от мощния водопад Детифос (Dettifoss), а Хафрагилсфос е малко по-надолу, на около половин километър, от Детифос, следвайки течението на реката.

Водопадът Хафрагилсфос е в самите дълбини на исландския каньон Jökulságljúfur. Като част от водния ръкав, образувал се от топящите ледници, пълноводието на тази красива природна забележителност е по-голямо през зимния сезон.

Височината на водния пад на Хафрагилсфос е 27 метра, а гребенът му достига ширина 91 метра. Средният воден обем на водопада е около 200 куб. м / сек, а в най-пълноводните сезони достига до 420 куб. м/сек.

Подобно на другите големи водопади малко по-нагоре по веригата на река Jökulsá á Fjöllum, водопадът Хафрагилсфос може да се види добре от двете страни на реката.

За по-достъпна се счита източната страна, където има изградена платформа за наблюдение. В никакъв случай не си позволявайте да посетите водопада без фотоапарат, с който да запечатате завинаги величествената гледка на разпръскващите се водни капки.

Ако решите да достигнете до водопада Хафрагилсфос от западната страна се пригответе за същинско приключение и изпитание на физическите възможности. При това ви е необходима и стабилна екипировка.

Ще ви се наложи да преминете през въжени стълби и няколко стръмни участъка на изкачвания. Тези препятствия обаче ще ви позволят да достигнете максимално близо до природния феномен и да се насладите на гледката към него много по-добре, отколкото от наблюдателната платформа.

Източната част на реката също обаче има своите предимства, защото от тази точка се разкрива удивителна гледка на целия каньон надолу по веригата, който е изкопала Jökulsá á Fjöllum. Панорамата наистина дава точното усещане как точно работят природните сили в тази исландска защитена местност.

Може да стигнете до водопада Хафрагилсфос лесно с кола, като трябва да поемете по отбивката на източния бряг на автомобилния паркинг към водопада Детифос.

Продължете на север по шосе Route 864 около 2 километра, след което ще видите друга обозначена отбивката на ляво. Именно тя води до паркинга за водопада Хафрагилсфос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати