Хафрагилсфос

11.12.2010
Хафрагилсфос

Наред с прекрасните водопади Гълфос, Детифос и Селфос, Хафрагилсфос (Hafragilsfoss) е още един природен феномен, който може да се види в природен парк при ледниковата река Jökulsá á Fjöllum в Исландия.

Селфос се е образувал на около километър на юг от мощния водопад Детифос (Dettifoss), а Хафрагилсфос е малко по-надолу, на около половин километър, от Детифос, следвайки течението на реката.

Водопадът Хафрагилсфос е в самите дълбини на исландския каньон Jökulságljúfur. Като част от водния ръкав, образувал се от топящите ледници, пълноводието на тази красива природна забележителност е по-голямо през зимния сезон.

Височината на водния пад на Хафрагилсфос е 27 метра, а гребенът му достига ширина 91 метра. Средният воден обем на водопада е около 200 куб. м / сек, а в най-пълноводните сезони достига до 420 куб. м/сек.

Подобно на другите големи водопади малко по-нагоре по веригата на река Jökulsá á Fjöllum, водопадът Хафрагилсфос може да се види добре от двете страни на реката.

За по-достъпна се счита източната страна, където има изградена платформа за наблюдение. В никакъв случай не си позволявайте да посетите водопада без фотоапарат, с който да запечатате завинаги величествената гледка на разпръскващите се водни капки.

Ако решите да достигнете до водопада Хафрагилсфос от западната страна се пригответе за същинско приключение и изпитание на физическите възможности. При това ви е необходима и стабилна екипировка.

Ще ви се наложи да преминете през въжени стълби и няколко стръмни участъка на изкачвания. Тези препятствия обаче ще ви позволят да достигнете максимално близо до природния феномен и да се насладите на гледката към него много по-добре, отколкото от наблюдателната платформа.

Източната част на реката също обаче има своите предимства, защото от тази точка се разкрива удивителна гледка на целия каньон надолу по веригата, който е изкопала Jökulsá á Fjöllum. Панорамата наистина дава точното усещане как точно работят природните сили в тази исландска защитена местност.

Може да стигнете до водопада Хафрагилсфос лесно с кола, като трябва да поемете по отбивката на източния бряг на автомобилния паркинг към водопада Детифос.

Продължете на север по шосе Route 864 около 2 километра, след което ще видите друга обозначена отбивката на ляво. Именно тя води до паркинга за водопада Хафрагилсфос.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати