Манастирът Барсана

26.12.2010

Манастирът Барсана (Barsana Monastery) е комплекс от уникални конструкции, изградени изцяло от дърво. Дървеният манастир Барсана се намира в едноименното селище по долината на река Ица (Iza River), в румънския регион Марамуреш (Maramures Region) в Северна Трансилвания (Northern Transylvania). Тези дървени постройки в Марамуреш са една от най-важните румънски старини, като манастирът Барсана е сравнително нова конструкция.

Барсана е действащ манастир с общо 16 монахини. Създаден е в посткомунистическите години на мястото на изоставена през 1970 година. С течение на времето комплексът се превръща във важна културна и религиозна атракция. Със своите 56 метра височина манастирът Барсана е предполагаемо най-високата дървена постройка в цяла Европа.

Самата църква вътре е доста мрачна – ниска е и няма никакви прозорци, поради което във вътрешността на храма е доста тъмно. Наименованието Барсана идва от румънската дума bârsan, която означава пастир, който гледа овце за вълна. През Средновековието Барсан се превръща в често срещано фамилно име.

Манастирът Барсана

Самото село Барсана датира от 1326 година. В документи от 1326 и 1346 година селището се споменава като собственост на Княз Станислав (Stanislau), който е син на Стан Барсан (Stan Bârsan). В документ от 6-ти ноември 1405 година вече се говори за манастирската общност, която съществува от няколко века. През 1802 година неизползваните дотокава дървени постройки са преместени в централната част на селището.

Днес дървеният храм Барсана е разположена на малък хълм, заобиколен от овощна градина. Това всъщност е могила със стари гробове, покрита с трева. Тя е един от общо осемте църкви в Марамуреш, които са включени в списъка на ЮНЕСКО със световно културно наследство. Църквата Барсана е построена от големи и дебели дъбови греди, върху каменни основи.

Първата църква е построена през 1720 година и е изрисувана от местните румънски майстори Hodor Toador и Ion Plohod. И днес Барсана е тачена от много поклонници през цялата година. Тя е малка еднокорабна църква. В предната част на западната фасада е разположена верандата на две нива, всяко със стълбове, които са с закръглени арки. Предверието е добавено през 1900 година. Покривът с две стрехи покрива основната част на църквата, докато този над олтара е само с една стряха.

Прозорците на Барсана са изключително малки и са добавени по времето, когато е изградено и преддверието. Стенописите на храма са изключително красиви, като са изрисувани в стил барок и рококо през последната четвърт на 18 век. Преобладаващите цветове са бяло, синьо, червено и златиста охра. Те са високо оценени от ЮНЕСКО.

4
Общо гласували: 2
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати