Замъка Асизи - Рока Маджоре

04.01.2011

Град Асизи и световноизвестен с Папската базилика Свети Франциск от Асизи (San Francesco d'Assisi), която е главната църква на Францисканския орден. Освен тази основна туристическа забележителност Асизи е изключително интересно място за туристите със своите 2 крепости – едната е по-малка и частично отворена за посетители, а втората е първото нещо, което човек вижда, когато приближи този италиански град.

Замъкът Асизи доминира от своя висок хълм над цялото селище и днес все още изпълнява главната си функция, с която е построен преди векове, а именно – да всява респект и почит.

Асизи е разположен в провинция Перуджа на италианския регион Умбрия и днес е едно доста интересно и запазено средновековно градче. Върхови моменти са двата замъка с акцент върху високо разположения замък Асизи, който локално е известен под името Рока Маджоре (Rocca Maggiore) или Големият замък.

Замъка Асизи - Рока Маджоре

Хълмът на замъка Асизи е бил укрепен още от древни времена, но сегашната крепост е построена от кардинал Albornoz през 1365-1367 година върху основите на по-старо укрепеление. В сравнение с други средновековни крепости и дворци, този в Асизи не е толкова голям и величествен, но когато кардиналът е решил да застрои хълма, той е имал за цел да издигне укрепен дворец, който да трябвало да внушават респект и подчинение у местното население.

Рока Маджоре е дострояван и разширяван по-нататък от папите Пий ІІ и Пий ІІІ. До 1458 година владетелят на Асизи успява да заъврши 12-странната кула и голямата защитна стена, която свързва средновековния дворец със самия град Асизи. Окончателно укреплението на двореца е довършено то Pope Sixtus IV през 1478 година. Между 1535-1538 година папа Павел III отново реставрира замъка, като добавя към конструкцията и голямата кръгла кула, издигната до главната порта.

Днес внушителният бастион на хълма на Асизи продължава да бъде една от най-големите забележителности на града. Дворецът е отворен за обществени посещения от 10:00 всеки ден до късно вечерта. От площадката пред Рока Маджоре се открива удивително красива гледка на тукашната долина Сполето (Spoleto valley) и целия Асизи. Туристите имат възможност да разгледат и малкото останало от някогашната римска крепост, която е стояла на мястото на замъка Асизи.

Дворецът е добре реставриран през последните години, но все още запазва атмосферата и оригиналната визия на боен бастион. Днес замъкът се използва най-често за различни мероприятия и изложби. Рока Маджоре е отлично и любимо място за разходки не само на посетителите на града, но и от самите му жители. До двореца се стига лесно от центъра на града по поредица от добре маркирани стълби.

3.8
Общо гласували: 4
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати