Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Мариенкирхе в Берлин

Мариенкирхе в Берлин

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Мариенкирхе в Берлин

Забележителностите на немската столица Берлин са цяла плеяда от великолепни исторически и архитектурни паметници, сред които Бранденбургската врата, Парламента, фонтанът Нептунбрунен, Берлинската катедрала от 19 век, замъкът Шарлотенбург (Charlottenburg), музеят Пергамон, Църквата Свети Николай, датираща от 13 век и още много, много други красиви и впечатляващи архитектурни постройки. Челно място сред тях трябва да се отдели на великолепната църква Мариенкирхе, известна още и като Църквата Св.Дева Мария.

Мариенкирхе (Marienkirche) е неголяма средновековна църква, считана за една от най-красивите в Берлин. Тя е разположена в центъра на немската столица, на Karl-Liebknecht-Straße. Съвсем близо е внушителният Александърплац. Не е ясна точната възраст на храма, но Мариенкирхе се счита за една от най-старите църкви в Берлин. Предполага се, че е построена преди 13 век макар, че първите немски хроники свидетелстват за нея през 1292 година.

Най-вероятно в сегашния си вид Мариенкирхе е започната през 1270 година и е завършена в началото на 14 век. Проектирана е като ранноготическа църква с една голяма зала. Доминиращата кула в предната й част е добавена през 15 век, а върхът й е завършен в бароков стил през 1790 година. Куполът от 18 век е дело на Карл Готхард Лангханс (Carl Gotthard Langhans), архитектът на Бранденбургската врата.

След Реформацията през 1539 година Мариенкирхе става протестантски храм. В годините през Втората световна война храмът е доста повреден, но не и напълно унищожен, като е реставриран през 1950 година. И до днес Мариенкирхе съхранява много творби, които са били преместени след разрушаването на близки църкви.

Нептунбрунен и Мариенкирхе

Най-старите части на храма са направени от гранит , но в по-голямата си част той е изграден от тухла. Именно тухлената конструкция придава на Мариенкирхе ярко червения цвят на фасадата. Този цветен ефект е умишлено копиран при строителството на близко разположената сграда на кметството в Берлин, т.нар. Rotes Rathaus.

Навярно най-интересната част от интериора на Мариенкирхе е късно готическият стенопис Танцът на смъртта. Това произведение на изкуството е било скрито в продължение на много години, но е възстановено през 1950 г., разкривайки оригинала в цялото му зловещо великолепие. Тази голяма фреска висока 2 метра и дълга 22 метра е рисувана по време на чумната епидемия, около 1485 година. Открита е през 1860 г. под наслоена боя и в доста лошо състояние, след което е реставрирана.

Във вътрешността на Маринекирхе има още много безценни произведения на изкуството, сред което дървеният олтар, майсторен около 1510 година, стенописът Разпятие, който е рисуван от Михаел Рибещайн (Michael Ribestein) през 1562 година, Бароковият олтар, проектирана през 1762 година от Андреас Крюгер (Andreas Krüger) и др.

В двора на Мариенкирхе може да се види внушителна статуя на Мартин Лутър, а в криптата на храма се намира гробът на фелдмаршал Отто Кристоф фон Спар (Field Marshal Otto Christoph von Sparr). Тук също така е погребан през 1719 година Carl Hildebrand Freiherr von Canstein, който е основател на най-старото в света общество на Библията (Cansteinsche Bibelanstalt).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
51
41
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати