Водопад Джог

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопадът Джог в Индия

Наричат водопада Джог (Jog Falls) „дръзкия водопад”, което дори би ви се сторило твърде “леко” определение, ако видите пред себе си огромните падащи води на Джог . Той е един от най-мощните и най-големи водопади на планетата и най-високият водопад на територията на екзотичната Индия.

Джог се намира на река Шаравати в района на планинската верига Западни Гати. Това е Южна Индия, а красивият и величествен природен феномен се е образувал в западната част на щата Карнатака.

Водопадът Джог в Индия

Височината на водния пад на Джог е около 253 метра, което го прави около 6 пъти по-висок от Ниагарския водопад и 2.5 пъти по-висок от водопада Виктория (в Замбия и Зимбабве). Джог се образува на 1500 метра надморска височина в западните планини Гати.

Този планински масив представлява 1600 км дълга верига от планински била и възвишения, от които извират почти всички главни пълноводни реки в Индия. Тези реки осигуряват вода за напояване и питейна вода за повече от 250 милиона души население.

Джог се състои от 4 главни пада, разделени на няколко каскади. Техният брой се променя по време на мусоните и количеството вода, което се излива от тях е променливо в зависимост от сезоните. Това е и причината през различните сезони Джог да променя формата си.

През мусонския период то достига до 1023 куб. метра вода на секунда, а през сухия намалява дебита си с повече от 5 пътъ, което до голяма степен отнема от грандиозността на този природен феномен.

Джог е една от най-популярните туристически атракции в Индия и същевременно източник на електрическа енергия. Край него е изградена голяма водно-електрическа централа.

Най-удачното време за посещение на водопада Джог е в месеците между август и декември или през дъждовния период Джог , когато той е една от най-впечатляващите природни картини на нашата планета.

До водопада Джог може да се стигне лесно, като той е разположен на 30 км от Сагара (Sagara), на 104 км от Шимога (Shimoga), където могат да се разгледат няколко древни храмове, и на около 379 км от Бангалор (Bangalore).

Край водопада са изградени площадки за наблюдение на падащите води, а около природното образувание има различни възможности за развлечения, предлагащи условия за водни спортове и разходки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
42
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати