Остров Скай

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Остров Скай

Остров Скай (Isle of Skye) е едно от задължителните места в Шотландия, които трябва да се посетят. Особено ако сте любител на природните красоти, това е местността, която може да предложи повече от много в това отношение. Остров Скай е уникално съчетание от неравен релеф, тучни пасища, хълмисти възвишения, много цветя, билки, диви животни, езера, заливи и какво ли още не. С няколко думи – тук природата сякаш празнува.

Скай разположен на северозападното крайбрежие на Шотландия. Спада към архипелага Вътрешни Хебриди (Inner Hebrides), като е най-големият сред островите тук. В общ аспект Скай спада към т.нар. Шотландските Хайлендс. Между Скай и континенталната част на Шотландия е построен мост, който улеснява достигането на това райско кътче. Местните обичат да се шегуват, че на острова има повече овце, отколкото хора, което реално е факт. Тук на площ от 1 656 кв.км живеят около 9 200 души, което прави Скай четвъртият по население остров на Шотландия.

От север на юг Скай достига дължина 80 км и широчина между 11 до 40 км. Целият остров е до толкова прорязан от заливи, че най-отдалечената от морето точка е едва на 8 км. Именно това е причината Скай да е разделен на пет големи полуострова: Слийт (Sleat) на юг, Мингиниш (Minginish, Strathaird) на югозапад, Дуириниш (Duirinish) на северозапад, Ватерниш (Waternish) или Фатерниш на северозапад и Тротерниш (Trotternish) на север. Посредством проливите Саунд ъф Слиийт, Реа и Лох Алш остров Скай се разделя от шотландката земя.

Най-високата точка на острова е на 993 метра над морското равнище. Тя се намира на територията, която някога е принадлежала на клана Доналд (Clan Donald). Тук посетителите могат да видят приказен парк, който е оформен около руините на едновремешна крепост на фамилията, музей, ботаническа градина, както и доста ресторанти.

Остров Скай

Най-високата точка на Скай стои над тях и е известна като Кнок Армадейл. Това е приказно красиво и дивно място, покрито с шарена червеникава трева. Местните казват, че тя е специфична за района и се появява след пожари. Докато човек се изкачва към Кнок Армадейл и щом достигне самия връх, единственото, което го съпътства са удивителните гледки от всички посоки. Тук са единствените във Великобритания планини от алпийски тип, известни като Куллин (Cuilins).

Лох Снизърд Бииг е едно от интересните места на Остров Скай. Това всъщност не е езеро, а по-скоро огромен залив, но местните от векове са го възприели като езеро. На брега му все още могат да се видят старинни оръдия, които някога са се използвали за охрана на острова. Най-голямото населено място на остров Скай е град Portree, който е известен с красивото си пристанище. Най-западна точка на Скай, известна като Нийст Пойнт (Neist Point) е един удивително красив нос, който е отлично място за наблюдение на птици.

Клановете, които някога са владеели тукашните шотландски земи са МакЛиъд (Clan MacLeod) и клана Доналд. От продължителния период на тяхното властване Скай е запазил удивителни исторически паметници, като например седалището от 13 век на МакЛиъд - замъка Дънвегън (Dunvegan Castle). Този замък е известен като единствения в Шотландия, обитаван толкова дълго време от една и съща фамилия. Като спомен от фамилия Доналд е останал Armadale Castle. В близост се намират и останките на двете средновековни крепости - Knock Castle и Dunscaith Castle.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати