Катедралата Свети Вит

13.04.2011

Замъкът Прага е огромен дворцов комплекс на един хълм, от който се разкрива невероятно добра гледка към цялата чешка столица. Според някои мнения замъкът Прага (Prague Castle) е най-големият по площ в цяла Европа, а отвъд средновековните му стени може да се посети един забележителен храм – катедралата Свети Вит (St Vitus Cathedral) и нейната уникална готическа архитектура. Този храм е най-важният в цяла Чехия, като е седалище на архиепископа на града. Катедралата Свети Вит пази останките на много от кралете на Бохемия.

Историята на Свети Вит започва преди 11 века. Първата църква, която представлява романска ротонда е построена на мястото на днешната катедрала през 925 година от Вацлав I (Wenceslaus I), херцог на Бохемия. Църквата е посветена на Свети Вит, защото Вацлав получава от император Хенрих I безценна и свещена реликва — ръката на Свет Вит.

Катедралата Свети Вит

Друга хипотеза за патрона на храма е свързана със славянско божество Световит и желанието на Вацлав да направи християнството по-приемливо за езическото население. Строежът на днешната готическа катедрала започва на 21 ноември 1344, когато епископът на Прага е издигнат в архиепископ.

Първият майстор-строител е французинът Матиас от Ара, построил папския дворец в Авиньон. Той проектира основния дизайн на катедралата, като вкарва някои елементи характерни за френската Готика — Св. Вит е трикорабна базилика с аркбутани, къс трансепт, олтар с 5 ниши, десетоъгълна апсида и няколко параклиса.

В края на 15 век крал Владислав II възлага работата по завършването на катедралата на архитекта Бенедикт Риед, но малко след започването на работата строежът отново спира поради липса на средства. Макар и кратка, работата на архитекта донася някои ренесансови и барокови елементи върху интериора и екстериора на катедралата — най-забележими са бароковият връх на голямата южна кула и органът в северното крило на трансепта.

Свети Вит

През 1844 година започва кампанията по завършването на Свети Вит. От интериора са демонтирани бароковите декоративни елементи и е възстановен първоначалния облик. През 1873 г. тогавашният архитект Крамер (Josef Kranner) умира и работата му е поета от Йозеф Мокер. Той изработва западната фасада в класически готически маниер, представен от две кули.

Последният архитект Камил Хилберт също поддържа тази линия. Над главния портал на Свети Вит може да се види Розетният прозорец, който представя библейски сцени от Сътворението и който е проектиран от Франтишек Кисела през 1925-1927 година.

В интериорно отношение катедралата Свети Вит е също невероятно красива и внушителна. Олтарът е разположен в средата на църковен хор, и пред него се намира чудесният императорски мавзолей. Той е завършен през 1589 г. и в него са положени мощите на Фердинант I, съпругата му Ана и сина им Максимилиан II. Гробове им са дело датския скулптор Александер Колин между 1571-1589 г. Вдясно от църковния хор могат да се видят дървените релефи на Каспар Бехтелер, които пресъздават исторически сцени.

Самият гроб на Свети Вит се намира между параклиса Св. Дева Мария и високият олтар. То е доста по- скромно с сравнение с внушителния и впечатляващ гроба на Св. Ян Непомуцки. Според разказите през 1393 г. Вацлав IV заповядва Ян да бъде хвърлен в река Вълтава и така Ян е провъзгласен за първия чешки мъченик, като към него е издигнат култ, довел до канонизиране през 1729 г.

В катедралата Свети Вит могат да се видят доста параклиси и гробници, като някои от тях са считани за истински съкровищници. Кралската гробница се намира в параклиса „Светият кръст”. Според мнозина най-внушителен и красив е параклисът Св. Вацлав (St. Wenceslas Chapel). Построен е в периода между 1362 и 1367 г. от Петер Парлер и в него са положени мощите на светеца. Самата гробница е украсена със сребърен бюст на Св. Вацлав и датира от 20 век.

4
Общо гласували: 2
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати