Невадо Мисми

13.04.2011
Един от върховете в Андите

Невадо Мисми (Nevado Mismi) е името на гигантски връх, който се намира в планинската верига на Андите (Andes) в рамките на Перу. Невадо Мисми достига височина от 5597 метра, има вулканичен произход, а ледените му върхове се смятат за най-далечния източник на река Амазонка.

Преди да оформят емблематичната за Южна Америка река, водите от Невадо Мисми тръгват към Quebradas Carhuasanta и Apacheta, които се вливат от своя страна в река Río Apurímac, която е приток на Ucayali, която по-късно се слива с Marañón и поставят началото на река Амазонка.

Планината Невадо Мисми се е образувала в южния перуанския регион Арекуипа (Arequipa Region), като е най-високата точка на каньона Колка (Colca Canyon). Най-високата част на гоганта е белязана от няколко ледника. Невадо Мисми е разположен на около 160 км западно от езерото Титикака (Titicaca Lake), от перуанската столица Лима, Невадо Мисми отстои на 700 км югоизточно.

Пътят към огромната скалиста планина в долина Колка, преминава между два живописни вулкана Мисти (Misti) и Чачани (Chachani), а преходът позволява панорамата към множество красиви гледки.

Природата тук е изключително богата, а човек при малко повече късмет може да види южноамериканските камили guanacos, които вече са почти изчезнали в Перу. В района на Aguada Blanca и резервата Salinas National Reserveможе пък да се мерне още един вид неопитомена камила – vicuñas.

Пътят към Невадо Мисми продължава към общността Сумбай (Sumbay Community), разположена при 4127 метра над морското равнище. В Сумбай могат да се видят скални рисунки, датиращи от 5800 г. пр.н.е. до 3000 г. Те се намират на 7 км от главния път и на 88 км от град Арекипа (City of Arequipa).

След това маршрутът продължава към Тocjra Pampa, което е добро място за наблюдаване на птици. След 6 часа път през планинската вулканична верига на централните Анди се стига до самата долина Колка и село Chivay, където има минерални бани с температура на водата 38 градуса. Селото разполага и с интересен музей, който дава информация за тази област край Невадо Мисми.

По нататък пътят преминава през денивелация от 3600 метра надморска височина до 4700 метра. Следващата отсечка отвежда до 5100 м надморска височина, откъдето се атакува източникът на река Амазонка в Невадо Мисми.

Първата експедиция, която достига до тези огромни височини в перуанската планина е проведена от Жан-Мишел Кусто (Jean-Michel Cousteau) през 1983 г., втората е дело на National Geographic. И двете експедиции потвърждават, че източникът на най-дългата, дълбока и голяма река в света – Амазонка, е ледникът на Невадо Мисми.

3
Общо гласували: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати