Pochivka.com»Статии и Новини»Езера»Езерото Острандър

Езерото Острандър

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Езерото Острандър

Езерото Острандър (Ostrander Lake) е едно приятно и красиво място в живописния Национален парк Йосемити, който се намира в източно централната част на Калифорния. Тази територия заедно с нейните прекрасни природни забележителности, като водопада Йосемити, Водопадът Върнал (Vernal Fall), Водопадът Брайдъл Вейл (Bridalveil Fall) и още много други, са под егидата на ЮНЕСКО.

Самото езеро Острандър е популярно сред американците като дестинация, апетитна през всички сезони на годината. През лятото тук е отлично място за планинско изкачване и разходки, а през зимата Острандър е любимо място на много хора, запалени по кънтри крос ските.

Острандър се намира на около 16 км южно от долината Йосемити и на 16 км на изток от ски зоната Badger Pass. Езерото се е образувало на 2 600 метра надморска височина. Острандър е източник на реката Брайдъл Вейл (Bridalveil Creek), на която се е образувала друга красива забележителност на националния парк – водопада Брайдъл Вейл, намиращ се на около 16 км в посока север от езерото.

Езерото Острандър

До езерото Острандър може да стигнете лесно с кола. Влезте през южния вход на Йосемити, и карайте на север (по левия път). След 27, 7 км ще стигнете до главния маршрут Глетчър Пойнт (Glacier Point Road). Карайте около 14-15 км по този път в долината на парка. По пътя има и място, където може да спрете да починете и да хапнете нещо.

Странното си име Острандър дължи на една легенда, която разказва, че някога в долината е живяло странно същество, което било получовек, полуовца и се занимавало с отглеждането на овце. Навярно тази история е силно украсена и става въпрос за обикновен овчар, а не за мистично създание. Истината е, че езерото получава името си от рода на Alexander Ostrander (1783 г.), членове на който се установяват по тези земи преди 1872 г.

За да достигнете до самото езеро Острандър трябва да се подготвите за продължително изкачване. Маршрутът започва непосредствено след реката Брайдъл Вейл, дълъг е около 21 км и е доста труден. Първата част от маршрута към Острандър е сравнително лесен, с равнинни територии и слънчеви поляни.

Вторият етап е на места труден и се преодолява денивелация от 460 метра за около 4-5 км. Изкачването продължава, докато не стигнете баира надолу към северния бряг на езерото Острандър. По западния бряг на красивото езеро има отлични условия за къмпинг. През лятото, когато ски хижата (Ostrander Ski Hut) не е препълнена с любители на крос кънтри ските, човек може да отседне в нея.

Хижата е с капацитет от 25 души и съществува от далечната 1941 година. Острандър е едно от любимите места за бягство сред природата на американците от Калифорния. Тук спокойствието, чистата, красива и девствена природа зареждат. За любителите на риболова Острандър предлага също възможност да хвърлят въдици в езерото и да уловят някоя пъстърва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати