Река Мозел

28.01.2011

Река Мозел (Mosel River) е популярна с многото замъци, които се редят като мъниста от двете страни на течението й. Мозел е река, която тече през Франция, Германия и Люксембург, в продължение на 545 км. За французите Мозел е известна като Moselle, а за жителите на Люксембург реката носи името Muse.

Река Мозел образува прочутата за живописността си долина Мозел, която е синоним на плодородие, красота, хълмове, покрити с лозови масиви, замъци и още много, много красиви гледки и местности.

Мозел е наименование, което идва от латински и в буквален превод означава нещо като „малка мишка”. Мозел извира от западния склон на възвишението Ballon d'Alsace в планината Vosges mountains. Реката тръгва в посока запад към региона Лорейн (Lorraine).

Река Мозел

По-нататък долината на река Мозел оформя красиво границата межди планините Айфел (Eifel) и Хунсрюк (Hunsrücк). Мозел е главен приток на река Рейн, като във своя край Мозел се влива в по-голямата река в Кобленц, на мястото познато като Немския ъгъл (Deutsches Eck).

На брека на Мозел в Кобленц се намира крепостта Еренбрайтщайн (Ehrenbreitstein Castle), която е едно то най-добрите места, откъдето може да се любувате на перфектна панорама към Немският ъгъл. На Немския ъгъл е построена статуя на император Вилхелм І, която е издигната на това място през 1897 година, девет години след смъртта на немския глава.

Настоящият монумент е официално открит на 25 септември 1993 година. Тя достига височина от 37 метра, като само височината на императора е 14 метра. Немският ъгъл при сливането на Мозел и Рейн в Кобленц е обявен за паметник на световното културно наследство от ЮНЕСКО.

Мозел преминава през доста красиви немски градове, сред които е и Триер – най-старият град в Германия. Той стои на западния бряг на реката, в немската провинция Рейнланд-Пфалц (Rhineland-Palatinate). Съвсем близо до Триер е и границата на Германия с Люксембург. Градът е прочут с най-добре запазилата се римска градска врата на север от Алпите, която е известна като Порта Нигра (Porta Nigra). Забележителна е и катедралата в Триер, която се счита за най-стария католически храм на територията на Германия, който също е част от културното наследство на ЮНЕСКО.

Лозарството и вонопроизводството край Мозел имат хилядолетна традиция. Близо до Триер на река Мозел се намира и най-старото лозарско селище – Ноймаген (Neumagen) , където може да се види най-старият винарски кораб, както и най-старата мелница, северно от Алпите.

Интригуващ факт е, че по тукашното течение на Мозел се намира и най-стръмното лозе на света: Bremmer Calmont. Неговият наклон от 65 градуса е един от акцентите в Mosel-Saar-Ruwer, който е най-големият производител на вино в света. Общата площ на лозята тук възлиза на 9 086 хектара.

Тукашните плодородни хълмове на долината Мозел са причина годишно да се произвеждат 850 000 хектолитра вино, от които 70 000 червено. От Мозел идва гроздовият сорта Ризлинг, а лозарите в долината наброяват 5258.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати