Река Рио Гранде

11.01.2011
Река Рио Гранде

Рио Гранде (Rio Grande) е „границата на раздора” между Мексико и САЩ. През нейното течение преминават стотиците нелегални мексикански емигранти. Рио Гранде е известна на мексиканците като Рио Браво или Рио Браво дел Норте (Río Bravo del Norte). Тя извира от планината Сан Хуан Маунтинс (San Juan Mountains) в югозападната част на щата Колорадо в САЩ, тръгва към долината Сейнт Луис (San Luis Valley), а след това на юг през Ню Мексико и щата Тексас, за да оформи границата на САЩ и Мексико. Рио Гранде се влива в Мексиканският залив, близо до тексаския Браунсвил (Brownsville).

Дължината на Рио Гранде достига 3 034 км, което я прави четвъртата или петата по дължина в САЩ и третата най-голяма река за Северна Америка, след Мисисипи, притокът й Мисури, Колумбия и Юкон. Водният й поток възлиза на 472, 000 кв.км. Главният приток на Рио Гранде е река Рио Кончос (Rio Conchos), който се присъединява при Ojinaga в Чихуахуа (Chihuahua), под Ел Пасо (El Paso). Други по-известни притоци на Рио Гранде са Pecos и по-малката Devils , които се вливат в реката при Amistad Dam.

По своето течение Рио Гранде преминава и през високопланински райони. Такъв е например Ел Пасо, който достига до 1147 метра надморска височина. В западен Тексас Рио гранде прави остър завой на североизток, като оформя мястото, прочуто с дивната си красота и известно като Биг Бенд. Това е навярно най-разнообразното от гледна точка на флора и фауна място по реката.

Тук се е образувал каньон с отвесни стени, препускащи водни бързеи, а мнозина са на мнение, че това е едно от най-девствените природни кътчета на Рио Гранде. То е и една от общо две защитени територии по реката. Известно е като Национален парк Биг Бенд (Big Bend National Park), а още един резерват има на територията на северно Ню Мексико.

800 000 хектара земеделска земя се напояват по течението на Рио Гранде – в това влиза и повече от половината територия на Мексико. Както повечето големи реки по света и Рио Гранде страда от екологични замърсявания. През лятото на 2001 година в устието на реката се образува гигантски 100-метров пясъчен нанос, в резултат на което водата не може да се оттича в Мексиканския залив. След няколко дренажа, с повторни пясъчни натрупвания и едва от есента на 2003 година Рио Гранде отново достига океана.

Река Рио Гранде

Според едно от последните проучвания Рио Гранде е една от реки в света, които са най-застрашени от постепенно изчезване. Освен Рио Гранде в опасност от пресушаване са река Ла Плата, Нил в Африка, Дарлинг в Австралия. Останалите пет са в Азия, включително Ганг и Инд, а за Европа застрашена се оказа река Дунав.

Резултатите са от проучване на международната природозащитна организация Световен фонд за дивата природа (World Wide Fund for Nature). Причините за евентуалното пресушаване на Рио Гранде и останалите световни реки се коренят в сериозни екологични замърсявания, на строителството на язовири и на свързани с човешката дейност климатични аномалии, включително глобалното затопляне.

4.3
Общо гласували: 8
5 3
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати