Водопадът Шошони

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопадът Шошони

Водопадът Шошони (Shoshone Falls) или Шошонски водопад се счита за един от най-красивите на нашата планета. Шошони представлява величествена гледка, която се е образувала по течението на река Снейк (Snake River), протичаща през северозападната част на САЩ. Снейк е ляв и най-голям приток на река Колумбия, с обща дължина 1670 км. Самият водопад Шошони се е образувал на около 8 км източно от град Туин Фолс (Twin Falls), в американския щат Айдахо.

Странното си име тази красива природна забележителност дължи на индианското племе Шошони, населявало тези земи още преди 12 000 години. Всъщност Шошони са сбор от няколко водоскока, които днес се считат за един от символите на страната. Неслучайно Шошони са наричани "Ниагара на Запада" заради техният внушителен размер и красота.

Водата при Шошони се стича от висоична 64.7 метра, което го прави с око 10.97 метра по-висок от Ниагарския водопад. Ширината на водния гребен при Шошони достига око 274 метра. Предполага се, че това природно образувание се е формирало някъде между 30 000 до 60 000 години назад във времето.

Водопадът Шошони

Днес Шошони фолс е собственост на град Туин Фолс, които се занимават и с управлението и координацията на туристическите посещения на водопада. Препоръчително е туристите да посещават Шошони през пролетните месеци, защото през лятото и есента част от водите на река Снейк се отбиват за нуждите на напояването на земеделските площи. Само през пролетта това не се случва и силата на Шошони може да се наблюдава в целия им блясък.

Удоволствието да види пръв величествената гледка на Шошони има траперът Джон Колтър, който за пръв път стъпва по тукашните земи през 1807 година. Тази среща на Колтър с това невиждано досега красиво кътче на природата го кара да опише подробно и на широко водопада.

Неговите описания предизвикват голям интерес сред сънародниците му и от там насетне все повече хора започват да проучват считаните за непроходими дотогава земи. Това води до отстъпление на индианците от района на Шошони. Първите туристи, които идват специално, за да видят водопада Шошони, пристигат тук благодарение на построената през 1920 година жп линия.

Управата от Туин Фолс е превърнала района на Шошони в отлично разработена туристическа дестинация. Тук има широк набор от съоръжения за отдих, в това число детски площадки и пешеходни пътеки, добре поддържани места за пикник, зона за плуване и зона за лодки, както и няколко панорамни площадки.

Годишно около 3 млн. туристи посещават парка на водопада. Комплексът на Шошони разполага с тоалетната, паркинг за коли с минимална автомобилна такса. Тук посетителите могат да се насладят на приятен пикник и почивка по сенчестите, тревисти площи, които осигуряват прекрасна панорама към Шошони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
52
42
35
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати